Çorum Mercek Haber

Meşhur Kışlacık pırasası rekor üretime koşuyor

Meşhur Kışlacık pırasası rekor üretime koşuyor

Çorum’un Mecitözü İlçesi Kışlacık Köyü’nde yaygın olarak üretilen pırasada, önümüzdeki sezon rekor bir üretim bekleniyor.

Yağışların bol olması Kışlacık pırasasının üretimini de olumlu yönde etkileyecek.

Bu arada, Kışlacık pırasasının markalaşması için de çalışmalar devam ediyor. Mecitözü Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemal Tepe, Kışlacık pırasasının üretiminin yaygınlaştırılması, tanınması, marka değere ulaşması amacıyla bazı kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde birtakım hazırlıklar içerisinde…

 

PIRASANIN BAŞKENTİ KIŞLACIK

Pırasa üretimi ile ön plana çıkan Kışlacık Köyü’nde Şubat ve Mart aylarında ekimi yapılan pırasa tohumları, Temmuz’da fidalanacak. Kışlacık köylüleri fida hazırlıklarına başladı.

Lezzeti, yumuşaklığı ile dikkat çeken meşhur Kışlacık pırasası, tohumdan yetiştirilip fidalanmasından dolayı eğri olarak büyüyor. Bu nedenle de eğer pırasa eğri ise “Kışlacık”ta üretildiğinin göstergesi olmakta.

 

Kışlacık köylüleri, Şubat ve Mart aylarında tohumları toprakla buluşturduklarını, Temmuz ayında ise topraktan çıkardıkları fidaları tekrar diktiklerini, sulama, çapalama ve bakım işlemlerinin ardından Ekim ayında satış işlemlerini başladıklarını, Mart ayına kadar satışların devam ettiğini belirterek, en büyük gelir kaynaklarının pırasa olduğunu söyledi.

Kimyasal gübreyi kesinlikle kullanmadıklarını, hayvan gübresini tercih ettiklerini dile getiren üreticiler, köyün toplam 2 bin 500 dönüm araziye sahip olduğunu, ıspanak, pırasa, turp, patates, taze fasulye ve meyve bahçelerinin bulunduğunu, yetiştirilen bu sebze ve meyvelerin maddi girdisinin bir hayli fazla olduğunu dile getirdiler.

HAYVAN GÜBRESİ VE KAYNAK SUYU KULLANILIYOR

Mecitözü İlçesi’nin Kışlacık Köyünde yetiştirilen ve ekonomik öneme sahip alternatif bitki olan Kışlacık pırasası, yörede tanınan bir sebze olarak Kışlacık’ta yoğun bir şekilde ticari amaçlı olarak uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Çiftçiler, tohum ekimi için önceden hazırlanmış toprağa hayvan gübresi uygular.

Şubat – Mart aylarında tohum ekimi yapılır ve fideler çıkmaya başladıktan sonra gerekli bakım, sulama, çapalama işlemleri yapılır. Temmuz ayında fideler çıkartılıp dikim için açılan ve hayvan gübresi uygulaması yapılmış karıklara dikilir. Daha sonra fidelerin üzeri toprakla kapatılarak gömülür. Sulama ve çapalama gibi işlemlerden sonra Ekim – Mart ayları arasında satışa sunulmak üzere söküm işlemi gerçekleştirilir. Sökülen fideler önce yıkanır, yaprakları soyularak demetler halinde torbalara doldurularak satışa hazır hale getirilir.

Sulamada çoğunlukla modern sulama sistemleri kullanılmasına karşın, az da olsa salma sulama yöntemi ile sulama yapılmaktadır. Sulamada ve pırasaların yıkanmasında Kışlacık köyünde bulunan yazları serin, kış aylarında ise sıcak akan kaynak suyu kullanılmaktadır.

Kışlacık pırasasının gövde kısmı hafif yumuşak ve beyaz olup gevrek bir yapı kazanmıştır.

Çorum, Mecitözü, çevre il ve ilçelerdeki pazarlarında tanınmış olan Kışlacık pırasası, Mecitözü ilçesinin de tanıtımına katkı sağlamaktadır.

SAĞLIK DOSTU

Pırasa A, E, B1, B2 ve C vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum gibi mineralleri bolca içermektedir. Sağlıklı beslemede ön plana çıkan pırasa bitkisi çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ