Çorum Mercek Haber

Ayçiçeği hasadı başladı, biçerdöverlere sıkı kontrol

Ayçiçeği hasadı başladı, biçerdöverlere sıkı kontrol

Çorum’da yoğun olarak ekimi yapılan ayçiçeğinin hasadına başlanırken, dane kayıplarının ve zayiatın önüne geçmek için de biçerdöverler kontrol ediliyor.

Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, İl Müdürü Orhan Sarı; hububat hasadı döneminde çiftçilerin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için muhtarlardan biçerdöver sahibi ile köy halkı adına sözleşme yapmalarını istedi.

Tarım Müdürü Sarı, ayçiçeği tarlalarında hasada başlandığını bildirdi.

Sarı, “her hasat sezonunda olduğu gibi bu yıl da İl Müdürlüğü olarak, iyi bir hasat sezonu geçirebilmek ve hasat kayıplarını en aza indirebilmek için üreticilerimizle birlikte çalışacağız. Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenlerse biçerdöver operatörleridir. Bu anlamda biçerdöver operatörlerinin eğitimine büyük önem vermekteyiz” dedi.

“BELGESİ OLMAYAN BİÇERDÖVERCİLER HASAT YAPMAMALI”

Tarım Müdürü Sarı, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Biçerdöverle hasat edilen alanda, dane kayıplarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmek biçerdöver kullanıcılarının elindedir. Bunun içinse; operatör belgesi olmayan kişiler hasat yapmamalı, tam olarak olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli, sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmamalı, bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli, elekler sık sık temizlenmelidir.

AYÇİÇEĞİNDE DEKARA 300 – 320 KİLO VERİM BEKLENİYOR

Kıraç arazilerde buğday yerine alternatif ürün olması ve gelirinin yüksek olması ayçiçeğinin tercih edilme sebebi. Çiftçilerimiz genel olarak ayçiçeğinden buğdaya göre daha memnun, çünkü kazancı biraz daha yüksek. Ayçiçeği genel olarak masrafsız bir ürün, sadece tohum masrafı var. Gübre ve ilaç kullanmıyorsunuz, bu nedenle çiftçilerimiz net bir gelir elde ediyor, o nedenle ayçiçeğini tercih ediyor. Bu yıl verimin dekara 300-320 kilogram olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah bereketli bir yıl geçiririz.”

“BİÇÖRDÖVER SAHİPLERİ İLE SÖZLEŞME YAPIN”

Sarı; danesi çerez olarak da tüketilen ayçiçeğinin çoğunlukla yağlık yetiştirildiğini, geriye kalan küspesinin de yüksek oranda protein barındırmasından dolayı karma yem üretiminde kullanıldığını dile getirdi.

İl Müdürü Orhan Sarı; hububat hasadı döneminde çiftçilerin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için muhtarlara biçerdöver sahibi ve köy halkı adına sözleşme yapmalarını istedi. Sarı, herhangi bir sorun yaşanması halinde hukuken mağdur olmamaları için muhtarlara tavsiyede bulundu.

Sarı, ürün kaybının ise üreticinin cebinden çıkacağı için özellikle dane kayıplarına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Ayrıca yangın çıkma ihtimaline karşı çiftçilerin ve operatörlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Sarı, çiftçilerimize hayırlı bol kazançlar diledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ