Çorum Mercek Haber

“Koronavirüs için tedbirler artırılmalıdır”

“Koronavirüs için tedbirler artırılmalıdır”

Eğitim-Sen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Ali Ekber Beyaz, koronavirüs salgınına karşı önlemlerin sıklaştırmasını, tedbirlerin artırılmasını istedi.

Beyaz, “Yeterince test yaparak hastalığın yaygınlığı saptanmalı, yaygınlığın derecesine göre “sosyal mesafe” önlemleri devreye alınmalıdır” dedi.

Çorum’da testlerin yapılamamasının da büyük bir eksiklik olduğunun altını çizen Beyaz, “Yapılan testlerin sadece ekonomik gücü olanın ulaşabileceği bir nitelikte tutulması kabul edilir bir durum olmaya uzaktır. Test merkezlerinin hızla artırılması, herkes için ücretsiz, ulaşılabilir olması ve alt yapısı yeterli üniversite laboratuarlarının da sürece dâhil edilmesi gereklidir” ifadesini kullandı.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz’ın açıklaması şu şekilde:

“Yeni Koronavirüs enfeksiyonu ülkemizde üçü Umre’den gelen olmak üzere 47 yurttaşımızda saptanmış bulunmaktadır. Salgın hastalığın diğer ülkelerdeki yayılma hızı değerlendirildiğinde önümüzdeki 1-2 haftalık sürecin çok kritik olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizde de vaka sayısının hızla artabileceğini öngörerek gerekli tedbirleri almak hayati bir öneme sahiptir. Gerekli önlemleri zamanında almayan İtalya, İran gibi ülkelerde salgının hangi boyutlara ulaşabileceği ders niteliğinde bir mahiyet kazanmıştır.

Dünya deneyimlerinden öğrendiklerimiz (1) hastalık şüphesi taşıyanlara yeterince test yaparak hastaları ve temas ettiklerini saptayıp izole etmek, (2) yeteri kadar yapılan test sayesinde hastalığın toplum içinde yaygınlık derecesini doğru olarak belirleyerek uygun zamanlarda “sosyal mesafe”yi artıran önlemler almak suretiyle bulaş hızını azaltmak ve (3) sağlık sistemini hızla artan hasta sayılarına yanıt verecek biçimde organize edebilmek salgınla mücadelenin olmazsa olmazlarıdır.

TEST MERKEZLERİ ARTIRILMALI

Güncel durum itibarıyla gözlemlerimiz yukarıda belirtilen koşulların hayata geçirilmesinde eksiklikler olduğu şüphesini doğurmaktadır. Bu durum vatandaşlarımızda korku ve paniği büyüten bir mahiyet kazanmaktadır.

Yeterince test yaparak hastalığın yaygınlığı saptanmalı, yaygınlığın derecesine göre “sosyal mesafe” önlemleri devreye alınmalıdır:   

İlimizde yapılamadığı bilinen testlerin sınırlı sayıda merkezde yapılıyor olması da önemi giderek daha fazla anlaşılacak bir eksiktir. Yapılan testlerin sadece ekonomik gücü olanın ulaşabileceği bir nitelikte tutulması kabul edilir bir durum olmaya uzaktır. Test merkezlerinin hızla artırılması, herkes için ücretsiz, ulaşılabilir olması ve alt yapısı yeterli üniversite laboratuarlarının da sürece dâhil edilmesi gereklidir.

Toplumun hastalıktan korunması için en önemli olan önlemlerden ikisi kişisel temizlik ve bireylerin birbiriyle daha az temas etmesinin sağlanmasıdır.

xKişisel temizlik konusunda kamuoyu bilgilendirilmesi yapılmaktadır. Ancak gereksiz alkol, çamaşır suyu gibi kimyasalların kullanımının varolan problemleri derinleştirebileceği gözden kaçırılmamalıdır. Ellerin sık sık en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanması, ellerin yüz ve ağıza götürülmemesi, kamusal alanlarda da olmak üzere, sık kullanılan yüzeylerin temizliği, kapı kolları, masalar, elektrik ve asansör düğmelerinin kullanılmasındaki davranışsal değişiklikler konusunda halkın bilgilendirilmesi sürdürülmelidir.

ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZE YÖNELİK ALINAN KORUYUCU TEDBİRLER ARTIRILMALIDIR

Okulların bu süreçte tatil edilmiş olması son derece değerlidir. Ancak tatil sürecinde okulların temizlenmesi, gerekli dezenfekte işlemlerinin yapılması okulların tekrar açılmasıyla salgının tekrar gündeme gelmesini önlemek açısından önemlidir. Bu çerçevede okulların maddi ve personel yetersizlikleri de gözetilerek çalışmaların yürütülmesi, olanakları kısıtlı olan okullara maddi kaynak aktarımı ve personel desteği acilen yapılmalıdır.

Alınan önlemler okullarla sınırlı tutulmamalı, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki tüm kurumlardan başlayarak, kamu ve özel sektör kurumlarından, yüzlerce kişinin bir arada çalıştığı fabrikalara ve fabrika servislerine kadar genişletilmelidir. Bu çerçevede çalışanlara ücretli izin hakkı koşulsuz sağlanmalıdır.

Sağlık sistemi salgına hazır hale getirilmeli ve sağlık çalışanlarına yönelik koruyucu önlemler alınmalıdır.

Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak, salgınla mücadelede dogmadan uzak bilimsel metotların rehber alınmasının önemini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Devletin bütün kurumlarını konu ile ilgili bilgi paylaşımında daima şeffaflık ve açıklık ilkesine uygun hareket etmeye davet ediyoruz. Bu kapsamda hastalığın yayılmasının önüne geçecek tedbirleri ivedilikle hayata geçirmek için gerekli adımların derhal atılması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ