Çorum Mercek Haber

“Davam olsa ben de AKP’li avukat tutarım”

“Davam olsa ben de AKP’li avukat tutarım”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Av. Tufan Köse, yargının politize olduğunu ileri sürerek, “Herkes önemli davalarında AKP’li avukat arıyor. Önceden cemaatçi avukat arıyorlardı, şimdi AKP’li avukat arıyorlar. Benim de bir davam olsa ben de AKP’li avukat tutacağım” dedi.

Hakimlik sınavında başarılı olabilmek için en az 70 puan alma zorunluluğu getiren kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında partisi söz alan CHP’li Köse, mülakat sınavlarının da kayıt altına alınmasını istedi.

Milletvekili Köse, “Yargı çok politize oldu. Herkes önemli davalarında AKP’li avukat arıyor. Önceden cemaatçi avukat arıyorlardı, şimdi AKP’li avukat arıyorlar. Benim de bir davam olsa AKP’li avukat tutarım. Çünkü bir şekilde etkileyebiliyorlar. Bu gözle görülür hale geldi. İktidar kendisine yakın insanları belli yerlerde görmek ister ama bu, yargının en alt basamağına kadar sirayet etmemeli” şeklinde konuştu.

“AKP’Lİ AVUKATLARI YARGIÇ YAPARSANIZ BU MEMLEKETİN ÇİVİSİ ÇIKAR”

CHP Milletvekili Av. Tufan Köse, hakimlik sınavı ve mülakatındaki değişikliği içeren torba yasa görüşmelerinde yaptığı konuşmada ise yeni tasarıyla kabul sınavında mülakat oranının artırıldığını, bu sebeple haksızlıkların oluşabileceğini söyledi.

Köse, “AKP’li avukatları yargıç yaparsanız bu memleketin çivisi çıkar” ifadesini kullandı.

Köse, konuşmasında şu ifadeler yer verdi:

“Artık böylesi bir düzenlemenin de torba kanunla yapılmasını yadırgadığımı söylemek istiyorum. Çok önemli bir düzenleme işin esasında. Geçmiş dönemlerde belki ‘Biraz hızlı çıksın’ diye torba kanunlarla düzenleme yapılabilirdi ama yapılan Anayasa değişikliğinden sonra Sayın Cumhurbaşkanının tek başına imzalayacağı kararnameler aynı zamanda yasa hükmünde olduğu için ve Anayasa yargısına tabi olduğu için hiç Meclisi de böyle işlerle yormaya gerek yok. Cumhurbaşkanı çağırsın sekreterlerini, bir A4 kağıda buradaki 12 maddeyi yazdırsın ve kanun çıksın. Hiç olmazsa Meclisin ruhuna yakışmayan torba kanun ayıbından da bu Meclis kurtulmuş olsun

MÜLAKAT SİSTEMİNDE SIKINTILAR VAR

Önemli bir kanun çünkü yargının bağımsızlığıyla ilgili bir düzenleme.

Bizim ülkemiz biliyorsunuz çelişkiler ülkesidir ve adalet, maalesef 17 yıldır da partinizin ismi dışında hiçbir noktada kalmamıştır.

Bakın, iki tane şey var; birisi, cemaatle ortaklık yaptığınız dönemlerden kalma. “İntihar eden genç Didem için TBMM’de vefa sınavı” demiş. Niye intihar etmiş? Adalet Akademisinde dönemin 4 FETÖ’cü üyesi. O dönemin ismiyle HSYK üyeleri tayt giydiği ve yaşantısını uygun görmediği Didem’i hâkimlik mülakatında elemiş ve kızcağız, hâkim adayımız gitmiş, Fethiye’deki otelde intihar etmiş. Çok örneği var, ben geçen dönemde de söyledim, Adalet Bakanı da buradaydı, Ona da söyledim. Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinin birincisi yaptığınız mülakatta elendi. Yine çok yakın bir geçmişte Deniz Eren Demir KPSS’de 88 puan almış, yazılı sınavın 1’incisi olmuş ‘Tüm soruları bildim” diyor, genç bir çocuk, herhalde yalan söyleyecek hali yok. ‘Tüm soruları bildim” diyor, 54 vermişler ve KPSS birincisini mülakatta elemişler. Böyle adaletsiz bir mülakat düzenimiz var işin esasında. Danıştay bir parça buna engel olmaya başlamıştı, mülakatların yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınmasını yerleşmiş içtihatlarıyla temin etmişti ama yine burada çıkarılan bir kanunla, sözlü sınavlardaki yazılı ve görsel kaydın yapılması da engellendi.

“YARGIÇ, DEVLET MEMURU DEĞİLDİR”

Bizim iddiamız şu; bir kere yargı muhakkak bağımsız olmalıdır. Eğer yargı bağımsız olmazsa bir gün bu yargı size de lazım olur, nasıl, insanlar dört sene evvel cemaatçi avukat arıyorlardı, bugün de AKP’li avukat arıyorlarsa yarın siz de o düzenin egemenlerinden avukat tutmak için büyük bir çaba içerisine girersiniz. Yargıç, devlet memuru değildir, yargıcı devlet memuru gibi yetiştiremezsiniz. O, vicdanına göre, ahlakına göre, hukuk bilgisine, formasyonuna göre, gördüğü doğrulara göre karar verir, karar vermek zorundadır. Yargının en alt basamağına mülakatlarda yapacağınız işlemlerle eğer siyaseti sokarsanız, AKP’li avukatları AKP’li gibi düşünen, sizin gözüne baktığınızda ne dediğinizi anlayan insanları eğer yargıç yaparsanız bu memleketin çivisi çıkar, bu memleketin temeline dinamit koymuş olursunuz.

Elbette ki iktidarlar kendilerine yakın bürokratlar isterler, elbette ki üst düzeyde beraber çalışacağı insanlar isterler ama yargının birinci basamağına siyaseti sokamazsınız, sokarsanız bu gidişimiz iyi olmaz. 17 yıldır iktidardasınız ve bu memlekette olumsuz ne varsa bunun hesabı sizden önümüzdeki seçimlerde ve devam edecek seçimlerde sorulacaktır.

MÜLAKAT ORANI YÜZDE 40’A ÇIKIYOR

Şimdi, kanun teklifinin aslına geleyim. Bakın, hakimliğe kabul sınavında mülakatın oranını yüzde 40’a çıkarıyorsunuz. Yani yazılıda 100 puan alan birisine mülakatta sıfır puan vererek ortalamasını 60’a düşürüp 70 olması gereken sınav sonucundaki başarı puanını eleyebilirsiniz çok rahatlıkla, örneklerini az evvel söyledim. Bizim önerimiz ne? Öncelikle, mülakatlar muhakkak kayıt altına alınsın. Niye? Objektif denetim bakımından. Yargının objektifliği denetleyebilmesi bakımından. Yine mülakatlarda sorulacak sorular muhakkak bir havuzda toplanan soruların içerisinden kura yöntemiyle belirlenmelidir. Bu da yargıçların alımında bir objektiflik sağlayacaktır, bir adalet sağlayacaktır.

Yine önerilerimizden birisi, mülakat kurullarında muhakkak ama muhakkak akademisyenlerden yani hukuk fakültesi öğretim üyelerinden de üye bulunmalıdır. Bunların da seçimi yine kura yöntemiyle olmalıdır. Eğer biz bunları sağlarsak bugüne kadar olmayan, olmayacak şekilde adaletsiz kararlar veren yahut da bağımsızlığını yitirmiş yargıyı belki hemen toparlamayabiliriz ama süreçte, 21. yüzyılın Türkiye’sine yakışan, bağımsız ve vicdanına göre karar verecek bir yargıçlar kurulu oluşturabiliriz. Bunu hemen yapmak zorundayız.

Yargı herkese lazım olacak. Et kokarsa tuz var, tuz kokarsa yargı var. O anlamda bu kanun önemli.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ