Çorum Mercek Haber

Aile boyu tiyatro, aile boyu sanat…

Aile boyu tiyatro, aile boyu sanat…

Çorumlu tiyatro oyuncusu ve yazar Deniz Karameşe, eşi Yasemin Yanar Karameşe ve çocuğu İnci ile aynı sahneyi paylaşarak, tiyatro sanatının gelişmesine katkıda bulunuyor.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Karameşe ailesinin tiyatro yaşantısını ve sanatla iç içe olan hayatını, kazandırdıkları eserleri paylaşıyoruz.

Tiyatro sahnesinde birlikte gördüğümüz anne-baba-çocuk, bir yandan sanatseverlere doyumsuz eserler sunarken, bir yandan da tiyatronun geleceği adına güçlü bir ışık yakıyor.

Çorum Merkez Kuşsaray Köyü nüfusuna kayıtlı Karameşe ailesi, genç yaşlarına rağmen ürettikleri eserlerle dikkat çekiyor.

BU AİLEDE “SANAT” ÜRETİMİ VAR

Çorum Kültür ve Sanatevi’nde tiyatro sevdasıyla başlayan birliktelik ve bitmeyen sanat tutkusuyla her daim üretmekten vazgeçmeyen bir çift: Karameşe ailesi. Birlikte amatör olarak çıktıkları bu yolda, bazen adım adım bazen de koşarak ilerlediler.

Halkevi Tiyatro topluluğunda Emmanuel Robles’in yazdığı, yönetmenliğini Kalender Üzüm’ün yaptığı “Özgürlüğün Bedeli” oyunu tiyatroya olan sevdalarını biraz daha pekiştirdi. Bu oyunla hem sahne önü, hem de sahne arkası tecrübesini edindiler.

Kültür ve Sanatevi ile Halkevleri Çorum şubesinin kapanmasının ardından 2006 yılında kendi amatör tiyatro topluluklarını kurdular.

“EKSİK ETEK” VE ALTIN HUNİ ÖDÜLÜ

Huni deliliğin sembolüdür. ‘Eksik etek’ ise eski dönemdeki insanların, kadınları aşağılamak için kullandıkları bir argo bir kelimedir. Yasemin Yanar Karameşe, yazdığı ve sahneye kendi oyunculuğuyla taşıdığı “Eksik Etek” ile her ikisini bir araya getirdi. Cesaret isteyen bir oyun ve oyunculukla toplumun sarılamayan yarası olan kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü ve çocuk gelinleri sahneye taşıdı. Bu oyunla ulusal ve uluslararası tiyatro festivallerinde yer aldı. 2016 yılında Deli Sanat’ın birincisini düzenlediği Kısa Oyunlar Festivali’nde “Eksik Etek” ile Altın Huni Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Yerel ve ulusal basında geniş yer aldı.

“TOZ DUMAN MUTLULUK”

Madde bağımlılığını ele alarak Yasemin Yanar Karameşe tarafından kaleme alınan “Toz Duman Mutluluk” tiyatro oyunu Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla 2017 yılında sahneye taşıdı. Daha çok okullar tarafından talep gören oyun, iki sezon boyunca otuza yakın sahne performansıyla Çorum, Akşehir ve Ankara’da tiyatro ve okul sahnelerinde seyircisiyle buluştu.

AİLE TİYATROSU

Karameşe ailesinin 2000 yılında Kültür ve Sanatevi’nde başlayan tiyatro yaşamı Çorum ve Ankara’da birçok amatör tiyatro topluluğu içerisinde hayat buldu. Sahneye çıkma arzusu taşıyan ama “yapamam” diyen birçok insana sahne tozu yutturdu. En minik oyuncularını “Otogargara” ve “Yolumuzu Bulalım” adlı oyunlarda, yetmiş beş yaşında ve çocukluktan bu yana içinde ukde olan sahne korkusunu ise “Kadın Masalları” oyunuyla hayat buldu.

Karameşe ailesinin en küçük oyuncusu İnci ise kreş-okul sahneleri dışında henüz beş yaşındayken Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı “Otogargara” oyunuyla sahne tozunu yuttu. Sonrasında Tiyatro19 bünyesinde Ali Erdoğan’ın yazdığı “Yolumuzu Bulalım”, Yasemin Yanar Karameşe’nin yazdığı “Neler Oluyor Hayatta” ve Ormancılar Tiyatro Topluluğu bünyesinde Sevilay Saral’ın yazdığı “Kadın Masalları” oyununda sahne tecrübesi edindi.

TİYATROYLA GELEN EDEBİYAT AŞKI

Pandemi nedeniyle sahnelerden uzak kalan Karameşe ailesi, bilgi birikimlerini yazınsal olarak sürdürmeye devam etti. Deniz Karameşe, sahneye taşınan ve taşınmayan çocuk oyunlarının metinlerini “Çocuk Tiyatrosu Oyun Metinleri – 1”, macera dolu günlüğe yansıyan tatillerin deniz-kum-güneş üçlemesi dışına taşıyan doğa ve tarih kokusuyla çocuk öykü kitabı olan “Deniz Kum Güneş ve Kamp” ve yerel tarih araştırması olan “Hititler Döneminde Kuşsaray” adlı kitaplarını okuyucusuyla buluşturdu.

Drama eğitmeni, masal anlatıcısı ve çocuk gelişimci Yasemin Yanar Karameşe, yıllardır çocuklarla ilgili birçok etkinlik ve çalışma alanlarında bulundu. Bu alanındaki birikimini içerisinde yaratıcı yazı etkinliklerinin de bulunduğu, ilköğretim düzeyindeki öğrenciler için ‘Marmelat’ın bir günü’ adlı kitap çalışmasını gerçekleştirdi. Kitapta içerik olarak çocuklardan ziyade, yetişkinlerin de ihtiyacı olan arkadaşlık, paylaşım, kıskançlık ve zorbalık kavramlarını kedilerin diliyle anlatım sağladı.

Karameşe ailesini tebrik ediyor, sanat hayatında üstün başarılar diliyoruz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ