Çorum Mercek Haber

Kuraklık korkutuyor

Kuraklık korkutuyor

“Ciddi boyutta kuraklıkla karşı karşıyayız, ilkbahar yağışlarına muhtacız.”

Son yılların en kurak kış mevsiminin yaşandığı İç Anadolu Bölgesi’nde meteorolojik kuraklık, baraj ve göletlerde etkisini gösterdi. Yozgat, Çorum, Amasya ve Tokat’ta 66 bin 165 hektar alanı sulayan Çekerek Barajı’nda kuraklık nedeniyle yüzde 90 eksilme ile doluluk oranı yüzde 10,6’ya düştü.

 

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, son yılların en kurak kış mevsiminin yaşandığı İç Anadolu Bölgesi’nde ilkbahar mevsiminde beklenen yağışın gelmemesi sonucu ciddi boyutta kuraklıkla karşı karşıya kalınacağını söyledi.

 

“KURAKLIK BİRÇOK OLUMSUZLUĞU BERABERİNDE GETİRECEK”

Kuraklığın Türkiye’nin her bölgesinde aynı derecede hissedilmeyeceğini açıklayan Prof. Dr. Güngör Yılmaz, “Kuraklık, sosyoekonomik yönden baktığımızda ürün çeşitliliğinin azalmasına, üretim miktarının azalmasına, pazarlarda ürünlerin fiyatının yüksek olmasına, daha pahalıya ürün tüketilmesine sebebiyet verecek. Yani gıda güvenliği ve güvencesinin yeterince karşılanamaması gibi bir olumsuzlukla karşılaşacağız. Barajlarda su seviyesinin azalması ya da olması gereken seviyenin altına düşmesi tarım alanlarını tehdit edecektir. Kuraklık tarımsal sulama için gerekli suyun yetersizliğini, içme sularının azalmasını, biyolojik çeşitliliğin azalmasını tehdit edecektir. Diğer yandan da elektrik enerjisi yönünden de bize sorun yaşatacaktır. Dolayısıyla beklenilen yağış olmadığı takdirde noksanlıklar yaşanabileceğini ifade edebilirim” dedi. (İHA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ