Çorum Mercek Haber

“Engelliler şefkat ya da yardım değil, haklarını istiyor”

“Engelliler şefkat ya da yardım değil, haklarını istiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Çorum İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, engellilerle ilgili sorunların karşılıklı anlayış, sevgi ve empati ile çözülebileceğini bildirdi.

Engellilerin yardım değil, haklarını istediğinin altını çizen Tüfekçi, “engelliler, istihdamdan dışlanıyor. Ülkemizde nüfusun yüzde 7’si engelli vatandaşlardan oluşurken, engelli istihdamı için yüzde 3 kota konulması ülkemizin acı gerçeğidir” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Tüfekçi, “Engelliler nüfusun yaklaşık %7’sini oluşturuyor. Milyonlarca engelli; istihdamdan ve eğitimden dışlanıyor. Kamu hizmetlerine erişemeyen engelliler, sorunlara çözüm önerecek mercilerde, siyasette de temsil edilemiyorlar” ifadesini kullandı.

EN BÜYÜK ENGEL AKP ZİHNİYETİ

Tüfekçi, günü kurtarmaya dönük politikalar nedeniyle engellilerin sorunlarının artarak devam ettiğini belirterek, “Engelliler için hayattaki en büyük engel AKP zihniyeti. 2002 yılından bu yana engellilerle ilgili mevzuatta sürekli değişiklik yapılıyor. Ancak engellilerin yaşamları mevzuatlardaki gibi değişmiyor. AKP engellilere söz vermekten öteye gitmiyor. Ortada engelliler için oluşturulmuş, ayakları yere basan bir devlet politikası maalesef yok. Devlet bu konuda taşın altına elini koymalı, kendi kurumlarını geliştirerek özellikle engellilerin eğitimi ve istihdamı konusunda bir devlet politikası oluşturmalıdır” diye konuştu.

Tüfekçi, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Engellilerin insan hakları vardır. Engelliler yardım ya da şefkat değil, temel haklarını talep ediyor. Devlet bu hakların korunması yönündeki yükümlülüklerini ihlal ederken tüm yük engelliler ve engellilerle dayanışma gösterenlerin üstüne bırakılmış durumda.

Dünya Engelliler Günü’nde artık yardım ya da farkındalık değil, devletin görevini yapmasını istiyoruz. Engelliler sağlık hizmetlerine ücretsiz erişebilmeli, eğitimde herkes kadar yer alabilmeli, iş yaşamından neredeyse tamamen dışlanan engelli kadınların desteklenmesine yönelik politikalar üretilmeli.

Her türlü eşitsizliğin sona erdiği, engelli yurttaşlarımız için hayatın daha kolay olduğu bir yaşam pratiğini kurmak, hepimizin ortak görevidir. Empati ve dayanışma ile bunu başarabiliriz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ