Çorum Mercek Haber

ADD Çorum Şubesi, Şehit Kubilay’ı andı

ADD Çorum Şubesi, Şehit Kubilay’ı andı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çorum Şubesi, Şehit Kubilay’ın katledilişinin 89. yıldönümü dolayısıyla bir anma etkinliği düzenledi.

ADD Çorum Şubesi, İzmir’in Menemen İlçesinde askerliğini yedek subay olarak yapmakta iken 23 Aralık 1930 tarihinde çıkan olaylarda vahşi bir şekilde şehit edilen Mustafa Fehmi Kubilay’ı anmak amacıyla bir program düzenledi.

Dernek binasında gerçekleştirilen anma etkinliğine; CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, eski Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu, bazı siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile dernek üyeleri katıldı.

Etkinliğe konuşmacı olarak CHP Çorum İl Eğitim Sekreteri Aslan Kaya katıldı. Kaya, Menemen olayının tarihçesi ve olayın içyüzü hakkında bilgiler aktardı.

“KUBİLAY’LAR BİTMEZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, günümüz Türkiye’sinin de 1930’lu yılların Türkiye’si gibi büyük bir şeriat kuşatması altında olduğunu belirterek, bizzat AKP iktidarı eliyle ülkede Cumhuriyete dair tüm sembollerin büyük bir aşınma ve erozyona maruz kaldığını söyledi.

Mustafa Fehmi Kubilay’ın katledilişinin üzerinden 89 yıl geçtiğini hatırlatan Uğur Demirer, “Gencecik bir öğretmen olan Kubilay’ın kör bıçakla başı kesilerek sırığa geçirildikten sonra sokaklarda dolaştırılmasını, aradan geçen bunca yıla rağmen düşündükçe bugün bile içimiz ürperiyor” dedi.

İrticanın Türkiye için her zaman tehdit unsuru olduğunu, irticayı besleyenlerin, irtica ile kol kola hareket edenlerin bunun en belirgin örneğini 15 Temmuz FETÖ olayında yaşayarak gördüğünü anlatan Demirer, “irtica çağdaş yaşamı, aklı ve bilimi, üniversite eğitimini reddediyor” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak din eğitiminin karşısında olmadıklarını, akla ve bilime uygun dinin öğretilmesinde sakınca olmadığını anlatan Demirer, “bizler, bir çocuk belirli bir yaşa gelmeden, rüştünü kazanmadan din eğitimi verilmesine karşıyız. İstiklal Marşı’nın Arapça okutulduğu, çocukların sübyan mekteplerine gönderildiği, cehaletin örgütlendiği, cumhuriyetin temellerine dinamitlerin konulduğu bir dönemden geçiyoruz” dedi.

Geçmişte olduğu gibi bugün de bu ülkede Öğretmen Kubilay’lar ve Derviş Mehmet’lerin bulunduğuna dikkat çeken ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, “ancak her şeye rağmen Cumhuriyetimiz ilelebet yaşayacaktır” ifadesini kullandı.

“TOPLUMU AYRIŞTIRMAK KADAR TEHLİKELİ BİR ŞEY YOK”

İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı ise Türk tarihinin birçok acı olayla dolu olduğunu, Menemen olayının da bunlardan bir tanesi olduğunu, “dünün vicdansızları ile bugünün ‘benden olmayan ne olursa olsun’ anlayışı arasında hiçbir fark yoktur” dedi.

Özsaçmacı, toplumu ayrıştırmanın, kutuplaştırmanın tehlikesine işaret etti.

Aydın kesimlerin Mustafa Kemal Atatürk’ün hedeflerine kendini koyması, Atatürk ve silah arkadaşlarını örnek alması gerektiğinin altını çizen Özsaçmacı, geçmiş acılardan ders alınarak geleceğe güvenle bakabilmenin koşullarının yaratılması gerektiğini kaydetti.

“CUMHURİYET GENÇLİĞİ KUBİLAY’IN İZİNDE”

CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi de, şehit Kubilay’ın cumhuriyet gençliğinin simgesi, onurlu yaşama ülküsünün timsali olduğunu anlatarak, “cumhuriyeti korumak için gerektiğinde ayağa kalkabilecek, irticanın karısında durabilecek Kubilay’lar her zaman olacaktır. Ülkemizin birliğine, dirliğine, bağımsızlığına, bölünmez bütünlüğüne göz dikenler, karşılarında milyonlarca Kubilay bulacaktır” şeklinde konuştu.

“İRTİCAYI UNUTURSAK NE CUMHURİYET KALIR, NE DE LAİKLİK”

Eski Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu ise konuşmasında cumhuriyet kurulduğundan beri acıların, irticanın her zaman var olduğuna dikkati çekerek, “acılarımızı paylaşırken irticayı asla unutmamamız gerekiyor. Eğer unutursak ne cumhuriyet kalır, ne de laiklik. Devrim şehitlerimizin hiçbirisini unutmamamız gerekiyor. İntikam duygusunu bir kenara bırakıp, karanlık güruha karşı dimdik, el ele karşı durmamız gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından CHP Çorum İl Eğitim Sekreteri Aslan Kaya tarafından Menemen olayı anlatıldı.

Kaya, Mustafa Fehmi Kubilay, bekçiler Hasan ve Şevki’nin gericiliğin ilk şehitleri olmadığına dikkat çekerek, “Mustafa Fehmi Kubilay, bekçiler Hasan ve Şevki gericiliğin ilk şehitleri değildi, son da olmadı. 6-7 Eylül 1955 katliamı, 1978 Kahramanmaraş,1980 Çorum, 1993 Sivas-Madımak, 1993 Başbağlar, 2011 Roboski, 2013 gezi katliamları, 2015 Suruç, 2015 Ankara garı katliamları, eşleri yada sevgilileri tarafından öldürülen kadınlarımız. Bu katliamları ve cinayetleri aynı kafalar işliyor. Bu katliamlardan ve cinayetlerden iç burkan yüzlerce anı paylaşılabilir burada. Hepsinin acıları yüreğimizi acıtıyor. Kubilay ve arkadaşlarının katledilmesinde devlet sorumluları en ağır şekilde cezalandırdı. Ya diğer katliamlarda ve cinayetlerde devlet ve adalet nerede? Bu en az katliamlar kadar acı…” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ