Çorum Mercek Haber

“Yatırım yok, Çorumluları oyalıyorlar”

“Yatırım yok, Çorumluları oyalıyorlar”

Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Av. Tufan Köse, AK Parti hükümetinin Çorum’un sorunlarını çözmek için herhangi bir çaba veya çalışmasının olmadığını belirterek, Çorum’un temel sorunlarının çözümünün CHP iktidarın gelmesiyle mümkün olacağını vurguladı.

TBMM Genel Kurulunda Çorum’un sorunları hakkında bir konuşma yapan Milletvekili Köse, Türkiye’nin en önemli üretim merkezi, tarihiyle, kültürüyle, ekonomiye olan katkısıyla ve ihracat performansıyla en önemli iller arasında yer alan Çorum’un bugün ekonomik krizden en fazla etkilenen bölgelerden olduğunun altını çizdi.

İşçisiyle, çiftçisiyle, esnafıyla mağduriyet yaşayan tüm Çorumluların sorunlarını TBMM kürsüsünden dile getiren Köse, havaalanı, demiryolu, sulu tarım gibi önemli yatırımların gelmediği sürece Çorum’un giderek küçülmeye mahkum olduğunu ifade ederek, bugüne kadar devlet yatırımı almayan kentin kendi yağıyla kavrularak dünya ülkeleriyle ve diğer illerle rekabet etmeye çalıştığını söyledi.

Köse, konuşmasında şu konulara değindi:

“İKTİDAR PARTİSİ ÇORUMLUYU OYALIYOR”

Çorum’un bir çok sorunu var ancak Çorum’un en önemli sorununun sorunların etkili yerlerde, yani iktidar makamında etkili bir biçimde savunulmaması olduğunu düşünüyorum. Bu noktada İyi Parti’nin Ankara milletvekilinin de uyarıcı mahiyette yaptığı soru önergesinin de eleştirilmesini doğru bulmuyorum.

Çorum bir KOBİ kenti, üretimiyle bölgenin yıldız şehri ama Çorum’un bir devlet yatırımı yok. Çorum’un sanayicisi, esnafı devletten bir yardım istemiyor, dünya ülkeleriyle yarışabilmek için demiryolu istiyor. Hem de hızlıca. İktidar partisi Çorumluyu oyalıyor. Çorum’a yapılacak demiryolunun etüt projesi daha 2016’da başlamış, etüt projelerinin bile üçte ikisi daha tamamlanamamış. Yani 4 yılda etüdün üçte ikisi tamamlanamadığına göre yatırım ne zaman gelir belli değil. Hal bu ki 2023’de yapılacağı bu kürsülerde sık sık iddia ediliyordu.

HAVAALANI İÇİN 2002’DEN BERİ TEK KURUŞ HARCANMADI

Havaalanına gelince; Çorumluların hayali 1 milyonluk ve ihracatı da 10 milyon dolar olan bir kent. Bu yolda da emin adımlarla ve hızlıca, kendi yağıyla kavrularak ilerliyor. Ama Çorum’un bir havaalanı yok. Çorum havaalanı için en son ödenek 2002 yılında gelmiş. Yani AK Parti iktidarı gelmeden önce. 2002’den sonra tek kuruş para harcanmamış.

İlk seçimlerde CHP iktidar olacak ve ben buradan Çorum havaalanının sözünü vermek istiyorum.

ARAZİNİN YÜZDE 86’SI SUSUZ

Çorum, Anadolu’nun Mezopotamya’sıdır. Çorum, Yeşilırmak ve Kızılırmak’ın ortasında bulunan, düz arazileriyle çok önemli bir kent ancak sulu tarımda yüzde 14 seviyesinde. Çorum’un arazisinin yüzde 86’sı sulanamıyor. Bu anlamda gönderilen ödenekler de proje ortadan kaldırılmasın diye gönderilen çok düşük çaplı ödeneklerdir. Sulama adı altında Çorum’da yapılan hiçbir çalışma kalmamıştır.

SANAYİ KURULUŞLARI FİNANSAL DARBOĞAZ İÇİNDE

Çorum bir KOBİ kenti ama bu ildeki çok önemli kuruluşlar finansal darboğaz içerisinde. Üretim firması olduğu için üretimi durdurma gibi bir şansları da olmuyor bu firmaların. Bankaya kredi için gittiklerinde ise ‘bilançonuz zayıf, cironuz, satışınız düşük’ yanıtını alıyorlar.  Satışlar iyi olsa bu firma neden kredi istesin ki? Türkiye kan ağlıyor, Çorumlu üretici alacaklarını alamıyor. Madem ki krediye ulaşamıyor, o zaman KDV alacaklarına kolaylık sağlayın, o da yok.

İki tane devlet yatırımı vardı, şeker fabrikasını geçen yıl özelleştirdiniz. Çimento fabrikası da daha önce özelleştirilmişti ama üretimini durdurdu, fabrika başka bir yere taşındı. Biz devletten herhangi bir inayet beklemiyoruz. İktidar nezdinde bu durumların iyi bir şekilde takip edilmesini talep ediyoruz.

KARAYOLLARI ÇORUM’U YOK SAYIYOR

Amasya’dan, Samsun’dan nereden yola çıkarsanız çıkın Çorum il sınırlarına girene kadar karayolları herhangi bir yol, gösterge, tabela koymamış. Karayolları, levhalara Çorum’un adını koymuyor. Karayollarını buradan uyarıyorum en kısa zamanda levhalarını düzeltsinler.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Bilal armutlu dedi ki:

    Görüşlerinizi çoğuna katılmamla birlikte kaç dönemdir çorumun vekilisiniz ha birde hatırlatırım Hani bir milletvekili Çorum için önerge vermişti sizde o eleştirdiğiniz millet vekilleri ile hayır demiştiniz sayın milletvekili

BİR YORUM YAZ