Çorum Mercek Haber

“Yabancılaşmadan ancak sanatın gücüyle kurtulabiliriz”

“Yabancılaşmadan ancak sanatın gücüyle kurtulabiliriz”

Ünlü şair Şükrü Erbaş, Çorum’da okuyucuları ile buluştu.

Son dönem Türk şiirinin en önemli isimlerinden Şükrü Erbaş, “Bize dayatılan dış gerçekliği reddederek sevgiyi yaşamaya çalışmalıyız. Yabancılaşmayı ve yalnızlaşmayı ancak sanatın gücüyle yenebiliriz” dedi.

Erbaş, Arinna Kültür ve Sanat Topluluğu’nun konuğu olarak Çorum Belediyesi Turgut Özal Konferans Salonu’nda okurları ile buluştu.

Eğitimci-Şair Mehmet Öztürk’ün Arinna Kültür ve Sanat Topluluğu’nun amacını anlattığı konuşmasının ardından kürsüye çıkan Şükrü Erbaş, yazı hayatında 50 yıla yaklaştığını ifade ederek, okurlarına “Biz şiirin paydasında buluşuyoruz” dedi.

İnsanların birbirine temas etme yollarının farklı olduğunu söyleyen Erbaş, “Bu bende şiirdir, başka birinde resim, diğerinde tiyatro, başka birinde de müziktir” diye konuştu.

Bir arada olmanın önemine vurgu yapan Erbaş, “Burada buluşuyor olmamız, kendimizi, insanları sevmemize, geleceğe daha fazla güvenle bakmayı sağlıyor. Bize dayatılan dış gerçekliği reddederek sevgiyi yaşamaya çalışıyoruz” dedi.

Eskiden insanların hayatlarından memnun değilse devrim yaptıklarını şimdi ise alışverişe çıktıklarını söyleyen Erbaş, dünyada müthiş bir hafıza kaybı yaşandığını söyledi. Erbaş, bu hafıza kaybının giderek yabancılaşmaya neden olduğunu ifade etti.

“YABANCILAŞTIKÇA ÇÜRÜYORUZ”

“Biz ne kadar kendi sorunlarımıza yabancılaşırsak o kadar derin bir yalnızlık içine düşeriz” diyen Erbaş, “Yabancılaştıkça kendi coğrafyamızı hapsederiz, daha sonra kendi etnisitemizi hapishaneye çeviririz. Gittikçe yaşadığımız mahalleye çekiliriz, yaşadığımız eve doğru, odalara doğru çekiliriz ve kendi gövdemizi hapishaneye çeviririz. Bu insanı çürüten bir yaşama biçimidir. Buradan iyilik, özgürlük, barış talebi doğmaz. İnsanı insan eden bir adalet duygusu gelişmez. Dolayısı ile biz bir zulüm makinesine döneriz farkında olmadan” diye konuştu. Erbaş, yabancılaşmadan ancak sanatın gücüyle baş edilebileceğini dile getirdi.

“Birisi kendi varlığını gerçekleştiremiyorsa, bir saldırı varsa bu saldırı bize karşıdır” diyen Erbaş, “Bütün aptallıkların ortadan kalktığı daha insana yakışır bir dünya olacak. Belki göremeyeceğiz ama bedelini ödediğimiz bu şeylerin sonucunda bizden sonra görecekler olacak. Bu bir hayat bilgisidir, bu bir gelecek bilgisidir. Bu bizi insan olmaya götürecek şeydir” şeklinde konuştu.

Sanatın en önemli işlevlerinden birini “Bir kimsenin bizim bildiğimiz şeyleri söylemesi, bizdeki bilinci ortaya çıkarmasıdır” diye açıklayan Erbaş, söyleşi sonunda şiirlerini okudu.

Erbaş’ın söyleşisine CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Mecitözü Belediye Başkanı Veli Aylar, KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Mustafa Gül, EMEP Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün ve çok sayıda sanat sever katıldı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ