Çorum’un meşhur lezzetleri arasında yer alan, vatandaşların severek tükettiği menevcer (kuşkonmaz), bahar aylarıyla birlikte doğada boy göstermeye başladı.
Çorum Merkez Şanlıosman Köyü’nde kuşkonmaz toplamaya başlayan vatandaşlar, özledikleri lezzete kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Şanlıosman Köyü’nden Barış Teke, bölgede yetişen kuşkonmazın sağlığa olan faydaları ve büyüleyici lezzeti ile dikkat çektiğini söyledi.
Nisan-Mayıs aylarında Çorum’da birçok köyde yetişen, halk arasında “Menevcer” olarak bilinen “Kuşkonmaz” bitkisi, ilkbahar mevsiminde sofraların vazgeçilmezi…
Çorum’da özellikle; Şanlıosman, Kadıderesi, Balıyakup, Cemilbey, Yoğunpelit köyleri ve civarlarında yetişiyor.
Merkez Şanlıosman Köyü’nden Barış Teke, her yıl Nisan ve Mayıs aylarında bölgede yetişen kuşkonmazın kırlarda, tarla sınırlarında, dere kenarlarında, çalı ve dikenli bitkilerin arasında bolca bulunabildiğini ifade etti.
Kuşkonmazın doğranıp hafif haşlandıktan sonra derin dondurucuda da bir müddet bekletilebildiğini, kış mevsiminde de tüketilebileceğini dile getiren Barış Teke, uzmanlar tarafından tavsiye edilen kuşkonmazın bazı hastalıkların tedavisinde de kullanıldığını ifade etti.
Toplaması zor ve zahmetli olan kuşkonmaz, büyüleyici lezzetiyle tüm yorgunluğu unutturuyor.
HEM LEZZETLİ, HEM FAYDALI
Uzmanlardan derlediğimiz bilgilere göre; kuşkonmaz, metabolizma düzenleyici ve pek çok hastalığın çözümü olarak sayılıyor. Yalnızca suyunu içerek de sağlıkla tüketebileceğiniz kuşkonmazın en lezzetli tarifi sarımsaklı kuşkonmaz. Hem lezzetli hem de sağlıklı olan kuşkonmaz, içinde çok sayıda mineral ve vitamin barındırıyor. Kuşkonmazın kalp sağlığından tutun göz sağlığına kadar birçok yararının olduğu iletiliyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren şifa kaynağı kuşkonmaz, haşlanıp üzerine yumurta kırılarak da tüketilebiliyor.
Toplandıktan kısa bir süre içerisinde haşlanması önerilen kuşkonmazın sapını da taze kısmı görünecek kadar kesmenizde fayda var.
Mutfakta ise beyaza çalan yeşil etli gövdesi ile tüketilen kuşkonmaz, besleyici değerleri ile çorba, salata, zeytinyağlı yemek gibi birçok farklı şekilde sofralara gelir.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
A, B ve C vitaminleri açısından zengin olan kuşkonmaz, karaciğeri toksinlere karşı koruyucu görev üstlenir.
Özellikle karaciğer şişmeleri ve sarılıkta iyileştirici etkilere sahip olur.
Alkali seviyesi yüksek bir sebze olduğu için kan asidinin azalmasına yardımcı olur ve kanı temizleme özelliği taşır.
Zengin bitkisel mineraller içeren yapısı ile bağırsaklardaki zararlı bakterileri azaltmaya destek olur ve düşük miktarda sodyum içeren yapısı ile doğal idrar söktürücü olarak kullanılır.
Özellikle sindirim sistemini rahatlatan yapısı ile hazımsızlık ve şişkinlik durumlarına karşı faydalı olduğu görülür.
Kuşkonmaz besin değeri açısından folik asit içeren yapısı ile öne çıkar ve kalp sağlığını koruyucu özellik taşır. Bilhassa bal ile karıştırılıp tüketildiğinde kalbi güçlendirdiği bilinir.
Bahar ayalarında taze halde bulunan kuşkonmaz, birkaç gün içinde tüketilecekse buzdolabında saklanır. Buzdolabında saklama sırasında dip kısımlarının kesilerek su dolu bir kapta saklanması tavsiye edilir.
Mevsimi dışında tüketilmek istendiğinde ise derin dondurucuda saklanmaya elverişli olan sebzeyi, haşlamak ve ardından buzlu suda beklemek gerekir.
Buzlu suda bekletildikten sonra buzdolabı poşetlerine konularak uzun süre saklanabilir.