Çorum Mercek Haber

“Hayvancılık büyük bir krize sürükleniyor”

“Hayvancılık büyük bir krize sürükleniyor”

DEVA Partisi Çorum İl Başkanı Elvan Can Çabuk, üreticinin maliyet artışını fiyatlarına yansıtamaması sonucu hayvancılığın büyük bir krizin içerisine girdiğini belirtti.

Çabuk, “Tarım sektörünün iç dinamiklerini hesaba katmayan, tek amacı enflasyonu düşürmek olan, bunun tek yönteminin artan maliyetleri dikkate almadan üretici fiyatlarını baskılamak olduğunu düşünen, bu amaçla da Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktuğunun farkında mı?” diye sordu.

Elvan Çan Çabuk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Başta yem olmak üzere elektrik, mazot, gübre ve işçilik gibi birçok maliyette ciddi artışlar oldu. Belirlenen fiyatların üreticileri sektörden kopardığı ve damızlık hayvanlarını kestirmek zorunda kaldıkları bir gerçek. İşletmeler ya küçülmeye ya da bir bir kapanmaya başlıyor. İlerleyen zamanlarda süt ve ette krizler yaşanma olasılığı artıyor. Bu gidişin en ağır sonucu tüketicilerin fiyatı yüksek ürünlere ulaşamaması sonucu yaşanacaktır.

Gıda komitesi, süt ürünleri ve yem fiyatlarına müdahale etmezken neden üretici fiyatlarına müdahale ediyor? Yem sanayicisi, süt sanayicisi ve marketler artan maliyetlerini fiyatlara yansıtıyor. Neden üreticilerimizin artan maliyetlerini fiyatlara yansıtması engelleniyor?

Üretimi yok eden ve üreticiyi üretimden uzaklaştıran bu çifte standarttan hemen vazgeçilmelidir. Üreticilerimizin günah keçisi yapılması doğru değildir. Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 3-4  kat fazla artarak 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim dur diyecek? Geldiğimiz noktada ne oldu? Tüketici fiyatları mı artmadı? Enflasyon mu düştü? Üretim mi arttı? Üreticilerin ceplerine daha fazla para mı girdi? İşletmelerini mi büyüttüler, teknolojiye mi yatırım yaptılar? Tüketiciler uygun fiyatlarla daha fazla süt ve et ürünleri mi tüketebildi? Hayvancılık mı kalkındı?

Tarım sektörünün iç dinamiklerini hesaba katmayan, tek amacı enflasyonu düşürmek olan, bunun tek yönteminin artan maliyetleri dikkate almadan üretici fiyatlarını baskılamak olduğunu düşünen, bu amaçla da Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktuğunun farkında mı?

Deva Partisi olarak tarım ve hayvancılıkta yaşanan tüm sorunları sahada bizzat üreticisinden ve sanayicisinden dinleyerek çözümlerinin partimizin Tarım Eylem Planında yer aldığını hatırlatmak isteriz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ