Çorum Mercek Haber

“Şiddete hayır! Öğretmenime dokunma”

“Şiddete hayır! Öğretmenime dokunma”

Eğitim sendikaları, Çorum’da Bahçelievler Anadolu Lisesi’nde yaşanan ve bir öğrencinin silahla okulu bastığı elim olayı kınayarak, okullarda yaşanan şiddet olaylarının önüne geçebilmek için ilgili tüm kesimleri sorumlu davranmaya davet ettiler.

Çorum’da Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Anadolu Eğitim Sendikası (AES) okullarda yaşanan şiddet olaylarına tepki göstermek için Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde ortak basın açıklaması düzenledi.

Ortak basın açıklamasına Eğitim-İş Şube Başkanı Selim Bozkurt, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz ve Anadolu Eğitim Sendikası İl Temsilcisi Nihat Örs ile sendikaların üyeleri katıldı.

Eğitim-İş Sendikası Genel Sekreteri Cengiz Sarıyer ve Eğitim-İş Genel Mali Sekreteri Hüseyin Selçuk’un da destek verdiği ortak basın açıklamasını Eğitim İş Şube Başkanı Selim Bozkurt okudu.

“ÖĞRETMENE ŞİDDET SIRADANLAŞTI”

Eğitime, eğitimciye değer veren sendikaların “eğitimde şiddete dur de” pankartlarının artık sıradanlaştığına dikkat çeken Eğitim-İş Şube Başkanı Selim Bozkurt, “Okulumuzda yaşanan bu şiddet olayı başta olmak üzere; eğitimin tüm sorunları siyasal bir programın hedefleri doğrultusunda günü birlik oluşturulan eğitim politikaları ile değil; başta eğitim fakültelerinde görev yapan saygın bilim insanlarımız olmak üzere eğitimin tüm paydaşları ile aklı ortaklaştırarak, bilime başvurarak, ulusal, bilimsel bir programla ve eğitime yapılacak yatırımlarla çözülebilir. Şiddet problemi bir güvenlik programı değil cehalet problemidir. Dolayısıyla şiddetle mücadele cehaletle mücadeleden geçer” diye konuştu.

Sürekli haberlerde, çevremizde eğitimciye, kadına, çocuğa, bebeğe, hatta dili olmayan hayvana, doğaya yapılan bir şiddet haberi duyduklarını dile getiren Bozkurt, “Her gün televizyonlarda seyredilen şiddet içerikli mafya dizileri, ülkeyi terk eden mafya babalarının haber programlarında model gibi gösterilmeye çalışılması, en yetkililerin öğretmenleri, okul müdürlerini hatta İl Milli Eğitim Müdürlerini azarlaması eğitimi- eğitimciyi değersizleştirmekte büyük ATATÜRK’ün işaret ettiği “dünyanın her yerinde görülen saygınlığı” ülkemizde yok etmektedir” dedi.

Büyük şehirlerde duymaya alıştırıldığımız şiddet, işlenen suçlar; Çorum gibi küçük bir Anadolu ilinde bile sıradanlaşmaya başladığına da dikkat çeken Eğitim – İş Şube Başkanı Selim Bozkurt, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır.” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesinde, öğretmene verilen değer; azarlanma, açlıkla terbiye edilme, aşağılanma ve en nihayetinde de şiddete maruz bırakılarak gösterilmeye başlanmıştır.

Gün geçmiyor ki haberlerde, çevremizde eğitimciye, kadına, çocuğa, bebeğe, hatta dili olmayan hayvana doğaya yapılan bir şiddet haberi duymayalım.

Büyük şehirlerde duymaya alıştırıldığımız şiddet, işlenen suçlar; Çorum gibi küçük bir Anadolu ilinde bile sıradanlaşmaya başladı. Oluşturulan politikalar sonucu, ekonomik sorunlarla boğuşan toplum sürekli gerginleşmekte, geleceğinden kaygılanan gençler, koşullar ile baş edemeyen insanlar, çevresindeki diğer insanlarla kavga eder hale getirilmektedir.

TV’LERDEKİ ŞİDDET İÇERİKLİ MAFYA DİZİLERİ

MODEL GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Her gün televizyonlarda seyredilen şiddet içerikli mafya dizileri, ülkeyi terk eden mafya babalarının haber programlarında model gibi gösterilmeye çalışılması, en yetkililerin öğretmenleri, okul müdürlerini hatta İl Milli Eğitim Müdürlerini azarlaması eğitimi, eğitimciyi değersizleştirmekte, büyük Atatürk’ün işaret ettiği “dünyanın her yerinde görülen saygınlığı” ülkemizde yok etmektedir.

İzmir’deki bir okul idarecimizin öldürülmesinin acısı hala belleğimizdeyken, Çorum’un en güzide okullarının birinde yaşanan Cuma günkü öğretmene şiddet olayı, her gün duyduğumuz sıradan, incitici, aşağılayıcı, meslek onurumuzu kırıcı olaylardan bağımsız değildir.

Aslında burada asıl sorgulanması gereken, küçük yaştaki bir çocuğun bu denli şiddete yönelmesinin, çocukların ateşli silahlara çok rahat erişebilmesinin nedenlerinin araştırılmamasıdır.

Eğitim sistemi neredeyse ulusal bir program olmaktan çıkarılıp keyfi bir uygulama alanına dönüştürüldü. Toplumsal uyumun ve kültürün devamlılığını sağlaması gereken eğitim sistemi; akşamdan sabaha değiştirilen özensiz ders kitapları, müfredat programları, eğitim alanına dair mevzuat üzerinde adeta “fikrim geldi projeleri ile” oynanması eğitimin temel işlevi olan sosyalleştirme amacı üzerinde yıkıcı etki yaratmaktadır. Öğretmenimize yapılan bu şiddet işaret edilen uygulamalardan ayrı düşünülemez.

Okullarda disiplin kurulları tıkanmış durumdadır. CİMER, ALO 142, öğrencilerin-velilerin tanıdığı siyasetçileri aracılığı ile okul yönetimleri sindirilmiş ve görevlerini yapamaz hale getirilmiştir.

Okulumuzda yaşanan bu şiddet olayı başta olmak üzere; eğitimin tüm sorunları siyasal bir programın hedefleri doğrultusunda günü birlik oluşturulan eğitim politikaları ile değil; başta eğitim fakültelerinde görev yapan saygın bilim insanlarımız olmak üzere eğitimin tüm paydaşları ile aklı ortaklaştırarak, bilime başvurarak, ulusal, bilimsel bir programla ve eğitime yapılacak yatırımlarla çözülebilir.

Şiddet problemi bir güvenlik programı değil cehalet problemidir. Dolayısıyla şiddetle mücadele cehaletle mücadeleden geçer.”

“GEREKLİ ÖNLEMLER DERHAL ALINMALIDIR!”

Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz ise, “Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak, Bahçelievler Anadolu Lisesi’nde yaşanan elim olayı kınıyor, okullarda yaşanan şiddet olaylarının önüne geçebilmek için, ilgili tüm kesimleri sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Sendikalar, eğitim örgütleri, öğrenci ve velilerle birlikte herkes, okullarda şiddeti azaltmak için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Şiddetin hiçbir biçiminin toplumda ve okullarda kabul görmediğinin vurgulanması önemlidir. Eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin arkalarında toplumun ve eğitim örgütlerinin desteğini hissetmeye ihtiyaçları vardır. Her okulun şiddetle mücadele etmek için alınması gereken somut önlemleri, ne yapılacağını ve nasıl önleneceğini gösteren bir eylem planı olması gerekliliğine inanıyoruz.

Okulda şiddet sorununu çözmek, günü birlik müdahalelerle değil, uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkündür. Bunun için başta öğrenci ve eğitim emekçileri olmak üzere, eğitimin tüm bileşenlerine yönelik olarak kültürel, sosyal yönden tatmin edecek altyapı çalışmalarının hayata geçirilmesi şarttır. Ayrıca okullarda rehberlik hizmetlerinin işletilmesi ve buralardaki yetersiz personel sayılarının giderilmesi gerekmektedir. Veli, öğrenci, öğretmen eğitimi önem kazanmaktadır. Çünkü gençliği anlama, algılama, sorunlarına çözüm üretebilmek ve bu alandaki yetenekleri açığa çıkarmak için eğitimin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Okul içinde özel güvenlik birimleri veya okul çevresine polis yığarak sorunu kolluk kuvvetleri ile çözmek sorunu başka yerlere havale etmekten başka bir işe yaramayacaktır” şeklinde konuştu.

“ÖĞRETMENE VURULAN DARBE GELECEĞE VURULAN DARBEDİR”

Türk Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Selim Aydın da konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Gün geçmiyor ki eğitimde şiddet olayları olmasın, öğretmen saldırıya uğramasın. Bir kez daha Bahçelievler Anadolu Lisesi idarecilerimize, öğretmenlerimize, eğitim camiamıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Geldiğimiz noktada bıçak; eti deldi kemiğe dayandı! Daha ne olması beklenmektedir? Öğretmenlere yönelik şiddet, münferit olaylar gibi görülmemeli’ bakanlığımız, öğretmene şiddet konusunda daha fazla yaptırımları gündeme getirmeli, bu olaylara yasal yollarla dur denilmeli ve öğretmenlere yönelik şiddeti önlemek için acil eylem planı hazırlanmalıdır.

Bu olayları münferit görüp bu olayları es geçmek önümüzdeki yıllarda yaşayacağımız şiddet olaylarının maalesef çok daha artmasına zemin hazırlayacaktır. Üzülerek ifade etmeliyim ki öğretmene vurulan darbe geleceğe vurulan darbe olarak görülmediği takdirde gelecek hiç de parlak olmayacaktır. Türk Eğitim-Sen olarak eğitim çalışanlarımıza uygulanan şiddete karşı her türlü eylem ve etkinliğe dün ve bugün olduğu gibi, yarın da destek vereceğimiz bilinmelidir. Söz artık bizden öte Bakanlıktadır.”

“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILDI”

Anadolu Eğitim Sendikası Çorum Şube Başkanı Nihat Örs ise şunları söyledi:

“Okullarda ve okul dışında öğretmene uygulanan şiddetin önüne geçilememesinin nedeni öğretmeni itibarsızlaştıran uygulamalardır. Geçmişten günümüze şikayet hatları, değerlendirme puanları gibi uygulamalar öğretmeni küçük düşüren uygulamalardı. Dün de öğretmen sahipsizdi bugün de sahipsiz. Yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanununda öğretmenin güvenliği, ataması, yükselmesi, yetiştirilmesi ile ilgili madde yok. Başka mesleklerin 150-200 maddelik meslek kanunları varken öğretmenlerin yarısı amaç kapsam olan 12 maddelik bir kanunu var. Bu anlayış öğretmeni korumayan bir anlayıştır. Bu anlayışın yansımaları sınıfta okulda öğretmene şiddet olarak geri dönmektedir. Öğretmeni güvence altına alan düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Bizler keşke her seferinde şiddete, haksızlığa uğramış öğretmenler için değil, öğretmenler, eğitimciler adına yapılan güzel uygulamalar için de bir araya gelebilseydik. Ancak maalesef bu anlayış devam ettiği müddetçe bu zor görünüyor. Bahçelievler Anadolu Lisesindeki şiddet olayını kınıyor, eğitimci arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. “

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ