Çorum Mercek Haber

“Geçinemiyoruz, artık yeter! Zamlar derhal geri alınsın…”

“Geçinemiyoruz, artık yeter! Zamlar derhal geri alınsın…”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Çorum Şubeler Platformu, sürekli gelen zamlara ve hayat pahalılığına karşı çıkarak, “Geçinemiyoruz. Artık yeter” dedi.

Hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında ülkenin emekçilerinin her gün daha da yoksullaştığına dikkati çeken KESK temsilcileri, “Ülke kaynakları bir avuç rantiyeye aktarılırken, faturası her zaman yoksul emekçi halka ödettiriliyor. Sefa sürenler vefayı bizlere çektiriyor” ifadesine yer verdi.

KESK tarafından Kadeş Barış Meydanı’nda düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla birlikte artarak devam eden zamlar ve savaş politikaları protesto edildi.

KESK Çorum Şubeleri Platformu adına basın açıklaması yapan Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz,   “Geçinemiyoruz! “Zamlar geri alınsın, özelleştirmeler iptal edilsin, savaştan can bulan kapitalist barbarlık son bulsun” diye konuştu.

“SAVAŞ İNSANLIK SUÇUDUR”

Beyaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Biliyoruz ki;

Savaş, ölüm, acı, gözyaşı ve yıkım demektir!

Savaş, baskı, şiddet ve sömürünün katmerlenerek artması demektir!

Savaş, emekçilerin ekmeğinin küçülürken zenginlerin kasalarının dolması demektir!

Savaş, emeğin haklarının tamamen ortadan kaldırılması demektir!

Savaş, iktidarların baskı politikalarına kılıf uydurulması demektir. İnsan haklarının, hukuk ve adaletin hiçe sayılmasıdır! Çevrenin, doğanın tahrip edilmesi demektir!

Savaş sürdükçe birileri kasalarını dolduracak, halk yoksulluğa mahkûm olacaktır!

Savaş insanlık suçudur ve bizler Ukrayna başta olmak üzere, Suriye’de, Libya’da, Irak’ta ve Dünya’nın her yerinde her an yaşanan bu suçu reddediyoruz. Bu suçun tek sorumlusu kapitalist barbarlığı bir kez daha lanetliyoruz.

Savaştan, yıkımdan, kapitalist açlıktan biz emekçilerin hanesine açlıktan, sefaletten ve yoksulluktan başka bir şey düşmüyor.

HALK, KURU EKMEĞE MUHTAÇ BIRAKILDI

Her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Asgari ücrete, maaşlarımıza ve emeklilere yapılan göstermelik artışlar daha ceplerimize girmeden eriyip, buharlaştı.

Toplumun geniş kesimlerinin temel harcama kalemleri olan kira, ulaşım, doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerinde yapılan fahiş zamlar geçinmemizi, ay sonunu getirmemizi imkânsız hale getirdi.

Ekonomik buhrandan çıkış yolu bulamayan saray yönetimi, son olarak KDV indirimi oyunlarıyla suçunu gizlemek istese de temel gıda ürünlerinde yaşanan fahiş fiyatları kontrol edemiyor, halkın bu konuda oluşan öfkesini dindiremiyor. Son bir yılda temel gıda maddelerine gelen yüzde 80 ‘i aşan zamlarla krizin derinleşmesinin sorumluluğundan kaçamaz olmuştur.

Son olarak zam kasırgasına ocak ayı başında elektriğe konutlarda kW ayarlamaları ile yeni bir iliz yon yaratmak istercesine yapılan zamlar, yoksul halkın aydınlatma giderleri için yüzde 300’lere varan fahiş faturalarla karşı karşıya kalmasına neden olmuştur.

Doğalgazda da durum elektrikten farklı değildir. Kara kış koşullarında en düşük fatura bedelleri en az 3 katına çıkmıştır.

Kuru ekmeğe muhtaç bırakılmış yoksul kent halkının saatlerce kuyrukta bekleyerek aldığı halk ekmek ve kent içi ulaşımı da olumsuz etkileyecek bu zamlar, sadece halkımızı değil belediyeleri de vatandaşla karşı karşıya getirecek bir sonuca dönüşmekte, kamusal hizmetlerin en ucuz ve ulaşılabilir olmasını engelleyecek, iktidar sorumluluğunu başkalarının sırtına yıkan bir politikaya dönüşecek gibidir.

Halkın tamamına yakını yeterince beslenemiyor, ısınamıyor ve artık geçinemiyor.

TABLO KORKUNÇ, BIÇAK KEMİKTE…

Yandaş sendikanın Cumhurbaşkanı’na şükranlarını sunduğu memur maaş zammı, rakamları çarpıtma makinesi haline gelen TÜİK’in Şubat ayı başında açıkladığı yüzde 11’lik resmi enflasyon karşısında pula dönmüştür. Çarşı pazarda ise, bu gerçek daha ağır biçimde kendini hissettirmekte, bıçak kemikte diyeceğimiz bir noktaya gelmiştir, hatta geçmiştir.

İşsizlik oranları resmi rakamlara göre %22 olarak açıklanmaktır. Kadın ve gençlerde bu oran çok daha yüksektir. Yani ülkemizde her 4 kişiden 1’i, bu rakamlara göre işsiz demektir ve çalışanların % 60 ülkemizde ortalama ücret olan asgari ücrete mahkûm edilmişlerdir.

Buhrana dönüşmüş bu korkunç tabloyu yoksullaşan halka dayatan Saray, kendi masraflarından, şatafatından lüks yaşamlarından kısmak yerine artan her maliyeti yine halka fatura etmektedir.  Sermaye gruplarına ballı ihaleler, vergi afları çıkarıp hazineyi hortumla tırken,  eğitim sağlık ve tarım üretiminden sürekli tasarrufla ülkemiz ithalata bağımlı bir ülkeye, halkı ve yaşamı karanlığa sürüklenmektedir.

İktidar emekten ve halktan yana çözüm yerine itirazlarını dile getirenleri, sokağa çıkanları 15 Temmuz darbecilerine benzeterek tehdit diline sarılıyor, toplumsal tepkiyi korkuyla bastırmaya çalışıyor.

Ancak tüm bu baskı ve saldırılara rağmen korku duvarları emekçinin haklı sesi ile aşılıyor.

Ülkenin dört bir yanında yurttaşlar evlerine ve işyerlerine gelen fahiş faturaları yakıp “geçinemiyoruz” diye sokağa çıkıyor.  Elektrik zamları ile başlayan demokratik eylemler, terörize edilmek istense de, halk haklı çığlığını aynı taleplerle dört bir taraftan yüksek sesle dile getirmeye devam ediyor.

Artık mızrak çuvala sığmıyor, emekçiler, yoksul halk susmuyor artık susmayacak. Bu sömürü düzenine öfkesini faturalarını yakarak, sesini mağdurlarla birleştirerek yükseltiyor.

Artık, milliyetçilik ve din istismarı üzerinden iktidarlarını sürdürmeye çalışan cumhur ittifakı, milyonların sesini kısamıyor. Birbirinden ve dayanışmasından güç alan emekçiler ve halk, baharın müjdecisi olan direnişleri, umudu yeniden yeşerten mücadele birlikteliklerini çoğaltarak aydınlık yarınlara yürüyor.

ZAMLAR GERİ ALINSIN, KDV KALDIRILSIN

Taleplerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.

Tüm tüketim maddelerine gelen zamlar geri alınsın,

Enerji üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılsın,

Belediyelerin başta ulaşım, su gibi temel kamu hizmetleri üzerindeki ağır maliyetleri oluşturan elektrik ve akaryakıttan, ÖTV ve KDV sıfırlansın,

Temel tüketim maddelerindeki KDV oranında indirim değil KDV tamamen kaldırılsın.

Devlet maliye hazinesin kara deliğini oluşturan hazine garantili işlerde dolar ve euro üzerinden garanti ve ödemeler kaldırılsın.

Herkese yoksulluk sınırı üzerinden insanca yaşayabilecekleri ücret verilsin.

Gerçek bir toplu sözleşme ve grev hakkını içeren bir yasal düzenleme hemen yapılsın.

Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek sağlayacak bir yasal düzenleme tüm kamu emekçilerine ayrımsız 3600 ek gösterge verilsin.        

Zamların geri alınması için, krizi yaratanların, yıllardır sefasını sürenlerin artık cefasını da çekmeleri için herkesi bu ortak mücadeleye omuz vermeye yan yana gelmeye davet ediyoruz.”

KESK’in basın açıklamasına bazı siyasi partilerin yöneticileri de destek verdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ