Çorum Mercek Haber

Dünyanın merkezi çiğdeme büründü

Dünyanın merkezi çiğdeme büründü

Çiğdem çiçekleri Çorum topraklarını süslemeye, “Dünyanın Merkezi”ni kucaklamaya başladı.

Şimdi çiğdem zamanı, şimdi kardelen zamanı, şimdi menekşe zamanı…

Karlı bir kış mevsiminin yaşandığı Çorum’da dağ-taş çiğdemlere büründü.

Çiğdemli günler coşkuyla, umutla karşılandı.

KAR YIĞINLARINA İNAT

GÜNEŞE SELAM VERİYOR

İlkbahar mevsiminin müjdecisi olarak kabul edilen çiğdem çiçekleri, havaların ılımanlaşmasıyla birlikte toprak üstünde boy göstermeye başladı.

Anadolu’da baharı müjdelemesi, bolluk ve bereket getirmesi açısından büyük bir öneme sahip çiğdem çiçeği, minicik boylarına rağmen eşsiz güzellikteki renkleriyle doğayı süslüyor.

Çiğdem çiçeklerinin yanı sıra kardelenler de kar yığınlarına inat güneşe gülümsemeye devam ediyor.

ÇİĞDEM AŞI GELENEĞİ SÜRÜYOR

Çocuklar ise “çiğdem aşı” geleneğini sürdürüyor. Dikenli çalıya çiğdem çiçeklerini dizerek köylerde maniler söyleyerek ev ev gezen çocuklar, topladıkları bulgur, yağ ve tuz gibi gıdaları hep birlikte çiğdem aşı yaparak kaşıklıyor. Belirlenen bir evde toplanan çocuklar, çiğdem yumrularını ve yapraklarını bulgur pilavına katarak çiğdem aşı yaparlar, sonra da hep birlikte eğlenerek yerler. Bu gelenek, birçok köyde yaşatılmaya devam ediyor.

Son yıllarda geleneği yaşatmak adına artık büyükler de çiğdem gezmeye başladı.

Anadolu’da 40 kadar türü yetişen çiğdem, nişasta ve şeker içeren yiyeceklerdendir. Çiğ de yenebilen yumrular hem yemeklere girer, hem de tatlılara. Çiğdem aşı, çiğdem pilavı, çiğdem sütlüsü (tatlı) en bilinen yemekleridir. Yemek ve tatlıların dışında külde pişirilebilir. Karadeniz Bölgesi’nde una bulanıp kızartması yapılır.

Çiğdem, 4-7 yapraklı, sonbaharda çiçek açan, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekler sarı ya da mavimsi leylak renkli, 6 parçalı, stamen 3 tane, stilus çok parçalı. Yumrunun üstü koyu kahve renkli ve kafes görünüşünde bir kabuk ile kaplıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ