Çorum Mercek Haber

“Toplu ulaşım sorunları çözülmedi, çöktü”

“Toplu ulaşım sorunları çözülmedi, çöktü”

CHP Belediye Meclis Üyesi Av. Ahmet Özdel, Çorum Belediyesi yetkililerinin “çözdük” dediği toplu ulaşım sorunlarının tamamen çöktüğünü ileri sürdü.

Belediye Meclisi toplantısında gündem dışı söz alarak Çorum Belediyesi’nin ve halkın toplu taşımaya dair yaşadıkları konusunda açıklama yapan CHP Belediye Meclis Üyesi Ahmet Özdel, ”Bizler sorunlar çözülmedi dedikçe; Sayın Belediye Başkanı ve yönetimi toplu ulaşım sorunlarını çözdüklerini, çözeceklerini belirtmişlerdir. Halkımızın birçok sorunu olduğu gibi bu sorun da tartışılmadan, çözüm yolları belirlenmeden, sumen altı edilmiştir” dedi.

Toplu taşımada ihale alan ve görevi üstelenen firma ile Çorum Belediyesi arasında geçmiş dönemlerde oluşan sorunları dile getiren Ahmet Özdel, Çorum halkının ve belediyenin zarara uğratıldığını kaydetti.

Özdel, Çorum Belediyesi’nin açmış olduğu davaya rağmen aynı şirketle çalışmaya devam ettiğine dikkati çekti.

Ahmet Özdel, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Ulaşım sorununun; gerçek sebeplerini tespit etmeden ve ULAŞ şirketi/ HİTİT ULAŞ şirketi ile belediyemiz arasındaki davalar çözülmeden, yapılacak ihalenin sorunu çözmeyeceğini belirttik. En son Aralık 2021’de yapılan meclis toplantısında toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamların sorunu çözemeyeceğini belirttik. Ve Aralık 2021 – Ocak 2022 bir ay geçmeden tüm ulaşım sistemi çöktü ve yeni bir aşamaya gelindi. “2018 yılında Sayıştay belediye ile ulaş arasında işlemlerin hukuka aykırı olduğunu açıklamış ve belediyenin sorumlu olduğunu belirtmiştir. Sayıştay, Çorum Belediyesi’nin özel halk otobüsleri ile yaptığı sözleşmelerin uygulanmasında açık usulsüzler olduğunu, belediyenin açıkça zarara uğratıldığını ve belediye yönetiminin ULAŞ A.Ş. dava açması gerektiğini belirtmiştir. 2018 Sayıştay raporundan sonra; Çorum Belediyesi zorunlu olarak Çorum 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2019/205 esas sayılı dava dosyası ile ULAŞ A.Ş. dava açmıştır.”

“ADRESE TESLİM İHALE”

Firmanın Çorum Belediyesini zarara uğrattığını, Çorum Belediyesi ve şirket arasında karşılıklı açılan davalar sonuçlanmamış iken Ulaş A.Ş ortaklarının kurduğu yeni şirket olan Hitit Ulaş A.Ş ile 10 yıllık sözleşme yapıldığına dikkat çeken Özdel, “Söz konusu ihalenin önce ki ihalelerle olduğu gibi adrese teslim ihaleler olduğu açıktır. İhale şartnamesinde otobüslerin modelleri ve uzunlukları dikkate alındığında, kimin ihaleyi alması gerektiği de, kolayca anlaşılmaktadır. Kaldı ki önceki belediye başkanının belirttiği gibi Çorum Belediyesi tarafından yapılan toplu ulaşım ihalesi yeterli rekabet koşulları oluşmamıştır, bundan sonra yapılanda da oluşmayacaktır. Adrese teslim yapılan bu ihaleden sonra da Belediye Yönetimi fotoğraf çekmiş ve açıklama yapmıştır. Yapılan, karşılıklı teşekkür açıklamalarının aksine, toplu ulaşım sorununu sözleşmenin üzerinden birkaç gün geçmeden, bilet fiyatlarına zamla meclis gündemine gelmiştir. Buna rağmen belediye yönetimi sorunu görmezden gelmiştir” dedi.

Ahmet Özdel açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“MAĞDURİYET BÜYÜYOR”

“Öncelikle şu hususu belirtmek istiyoruz; otobüslerde çalışan şoförler ile bir tane otobüsü ile evinin geçimini sağlayan esnafın sorunları bizim sorunlarımızdır. Onların sorunlarının çözümünü CHP grubu olarak önemsiyoruz. Fakat bu gün yaşanan durumun sorumluları, ortaya çıkmadan, gizli kapılar ardında belediye kaynaklarının çarçur edilmesine de evet demeyeceğimizin bilinmesi gerekir.

Aşağıda ki sorular cevaplanmadan, Belediyemiz ile taşıma şirketi arasında ilişkinin şeffaf olduğundan bahsedilemez:

2018 yılında neler oldu? Neden sıfır model otobüs alındı? Nasıl alındı? Neden 2018 yılından 2019 yılının Eylül ayına kadar 15 aylık süreç içerisinde ULAŞ şirketi ile bir uzlaşmaya varılamadı?

Neden ULAŞ şirketi ile davalık durumda iken o şirketin ortaklarına HİTİT ULAŞ şirketi kurdurularak ihale verildi?

Belediye ULAŞ şirketine; ULAŞ şirketi de Belediyemize alacak davası açmış iken; davalar ortadan kaldırılmadan, bu şirketin ortaklarının kurduğu, HİTİT şirketine ihale verilmesi hukuka ve hakkaniyete uygun mudur?

Neden tüm ihaleler, ULAŞ şirketinin elinde ki otobüs modellerine göre düzenleniyor?

Bu soruların cevaplanmaması, yapılan adrese teslim ihaleler bizi bu güne getirmiştir. Açıklığı ve şeffaflığı şiar edinen Sayın Başkanın bu konuda ki görevlilerden açıklama talep etmesi gerekir.

HALK MEMNUN DEĞİL

26.01.2022 tarihinde belediye encümeni tarafından ULAŞ A.Ş./ HİTİT ile olan taşıma sözleşmesi fesh edilmiştir. Aralık 2021’de bilet pazarlığı Ocak 2022’de yeni taşıma sözleşmesinin feshi, kabul edilir bir durum değildir.

Oysa Sayın Başkanın Eylül 2019 yılında yaptığı açıklamada ne demişti: “Önümüzdeki süreçte ulaşım konusunda güzel işlerin yapılacağına inanıyorum…!”

Başkanımızın beklentisi gerçekleşmemiştir. Toplu ulaşımda güzel işler olmamıştır.

Uzun yıllardan bu yana halkımızın, toplu taşıma hizmetinden memnun olmadığı açıktır. Düne kadar ULAŞ şirketi de kendi yaptığı sözleşmenin uygulanmasından memnun olmadığı bilinen bir gerçekti, bu gün ise Belediye Yönetiminin aldığı karar ile ULAŞ A.Ş. ile belediyenin yine karşılıklı memnuniyet açıklamalarını basından okumaktayız.

Şimdi Sayın Başkana soruyoruz;

26.01.2022 tarihinde Çorum Belediye Encümeni; Çorum Belediyesi ile Hitit Ulaş şirketi arasında toplu taşıma sözleşmesini neden fesh etmiştir?

Sözleşmenin feshini, Belediyemiz istemiş ise ihaleyi alan şirketin, sözleşme şartlarını ihlal etmiş olması gerekmez mi? Sözleşme şartları ihlal edilmiş ise bunların neler olduğunu açıklayacak mısınız?

Belediyemiz haklı fesih yapmış ise Belediyenin zararları için şirketten bir talepte bulunacak mısınız?

Sözleşme gereği şirket tarafından verilmiş bir teminat var mıdır? Varsa bu teminatı irat kayıt edecek misiniz?

Hitit ULAŞ A.Ş şirketi ihaleden yasaklı hale geldi mi? Bu şirket ya da ortaklarının yeni kuracağı şirketler bir daha belediyenin düzenlediği, toplu taşıma ihalelere girecek mi?

Belediye sözleşmeyi haksız ve gerekçesiz fesih etmiş ise H.ULAŞ A.Ş’ nin belediye ye dava açması söz konusu olmayacak mı? Bu hususta şirketle bir uzlaşmaya varıldı mı? Bu husus kamuoyuna açıklanacak mı?

BUNDAN SONRA Kİ SÜREÇTE NE OLDU?

Kamuoyuna yansıyanlara göre;

H. ULAŞ şirketinin toplu ulaşımda çalışan her otobüsüne günlük 40 Litre petrol belediye tarafından, bedava verilme uygulaması başlamış mıdır? Böyle bir uygulamada ki amacınız nedir?

Otobüs sahipleri belediyeye hiçbir bedel ödemeden, taşıdığı kadar yolcu ücretinin tamamını belediyeden alacaklar mı?

H.ULAŞ şirketinin elinde bulunan ESKİMİŞ durumda ki kullanmadıkları, 18 ADET 2007-2008 MODEL otobüs ve kurulan sistem 9.500.000.00 TL ile belediyemizce alınmış mıdır?

Belediyemiz, 3-4 yıl sonra toplu taşımada kullanılamayacak olan 2007-2008 model otobüsler neden alınmıştır?

Bundan sonra ki ihaleyi de bundan önce olduğu gibi ULAŞ şirketinin elinde bulunan otobüslere göre mi yapacaksınız?

Zarar eden hatların taşıma işi Belediye tarafından, karlı hatlar ihaleye mi çıkarılacaktır? Toplam kat hat üzerinden ihale yapılacaktır?

Yukarıda bahsi geçen hususlar yeni ihalenin şartları mı olacaktır?

Çorum Belediyesinin toplu ulaşım konusunda ki başarısızlığı ortadadır. Bu durum, CHP gurubu olarak bizim düşüncemiz yâda kararımız değildir. Sayın Belediye Başkanlarının açıklamaları okunduğunda, geçmişten hep sorunların olduğu ve bunların yaptıkları işlerle sorunları çözdüklerinden bahsedildiği görülecektir.

Belediyemiz, toplu taşımayı kendisi yapsın diye belirttiğimiz de bizleri eleştiren, bizlere söz söyleyenler, bu gün 2007-2008 model otobüslere 9.500.000.00 TL vererek taşıma işi yapmaya kalmaktadır. Biz bu işi sıfır otobüslerle yapın dedik, elde kalmış otobüslerle değil. Yapılan bu işlerin neden ve niçin yapıldığının açıklanması gerekir.

Örneğin; alınan bu 14-15 yıllık otobüslerin fiyatlarını kim belirledi? Belediye bunları almak zorunda mı kaldı? Bunların açıklanması gerekir.

Bunlar açıklanmaz ise belediye şeffaf yönetilmez ve şaibelerde ortadan kalkmaz. Belediyenin yapacağı taşıma işi için işçi alımı yapılmaktadır. İşçi alımları da aceleye getirilmektedir. Ayrıca mülakat adı altında bir kısım usulsüzlüklerin yapılması da her zaman mümkündür. Şeffaf ve hukuka uygun yönetilen bir belediye de bu kadar kısa süre içerisinde iş ilanı, kısa süre içerisinde mülakat ve işe alımların yapılmaması gerekir.

Tüm bu hususların Sayıştay denetiminde tespit edileceğini, işlerin BELTAŞ üzerinden yürütülmesinin de bu durumun üstünü örtemeyeceğinin bilinmesi gerekir. Er ya da geç kul hakkı yiyenler, hukuka aykırı davrananlar var ise bunlar ortaya çıkacak ve adalete hesap verecektir, CHP grubu olarak bunun takipçisi olacağımızı Belediye Meclisimize ve tüm Çorumlu yurttaşlarımıza açıklıyoruz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ