Çorum Mercek Haber

“Çorum’u karşılıksız seviyoruz”

“Çorum’u karşılıksız seviyoruz”

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum’u karşılıksız sevdiklerini ve “Aşkla” çalıştıklarını vurgulayarak seçim döneminde vaat ettikleri sözlerin yüzde 90’ini şimdiden yerine getirdiklerini, kalan projeleri de üzerlerine yeni projeler de ilave ederek tamamlayacaklarını söyledi.

Aşgın, 30 aylık görev süresinde yaptığı çalışmaları ve devam eden projeleri değerlendirdi.

2019 yılı Mart ayında yapılan seçimlerin ardından 30 aylık görev süresini geride bırakan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, farklı kesimlerle bir araya gelerek Çorum Belediyesi’nin 2,5 yılını değerlendiriyor. Bu kez basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Aşgın, tamamlanan çalışmaları ve devam eden projeleri anlatarak sorulara cevap verdi.

Anitta Otel’de gerçekleşen toplantıya basın mensuplarının ilgisi yoğun oldu. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda yapılan çalışmaları ve devam eden projeleri anlatan Başkan Aşgın, Çorum’un çehresini değiştirecek önemli çalışmalara imza attıklarını vurguladı. Başkan Aşgın toplantıda yaptığı sunumda, seçim öncesi verilen sözlerin büyük bir bölümünün kısa zaman içinde tamamlandığını dile getirdi.

Başkan Aşgın, sunumunda şu bilgileri verdi:

MALİ DİSİPLİN SAĞLANDI

“Mali disiplini sağladık. 2017 yılında yüzde 34 bütçe açığı olan bir belediye. 2018 yüzde 38, 2019’da yüzde 11 bütçe fazlası, 2020 yüzde 13,5 bütçe fazlası vermişiz. Bu tablo belediyenin mali açıdan geldiği noktayı gösteriyor. Bu tablo çok önemli” dedi.

GIDA BANKASI

Gıda Bankası’nı farklı bir formata dönüştürdük. Hemşehrilerimizi Gıda Bankası’na getirmek yerine esnafımızla işbirliği yaparak burada alışveriş yapabilmelerine imkan tanıdık. Bize gelip de sosyal destek kartı istiyorum diyen hiç kimseyi ayırt etmedik. Şuan 70 civarında mahalle bakkalına o pos cihazı verildi. Şimdi yüklüyoruz. 7 bin 11 destek kartımız var şuan. Aynı kredi kartıyla alışveriş yapar gibi vatandaşımız alışverişini yapabiliyor. Bunu yaptığımızda büyükşehirler dahil bu uygulamayı yapan belediye sayısı çok azdı. Bu uygulamamız Türkiye’ye örnek oldu. 10 milyon civarında bir rakamı direkt vermiş olduk.

YATAĞA BAĞIMLI HASTALARIMIZA EVDE TIRAŞ HİZMETİ VERİYORUZ

Yeni başlattığımız bir hizmetimiz var. Yatağa bağımlı hastalarımız var. Tıraş olmaya ihtiyacı var. Arıyor bizi, ekiplerimiz gidiyor ve tıraşını evinde yapıyor. Bu da yeni başlattığımız bir uygulamamız var.

ÇORUM ŞEHİTLİĞİNDEKİ ÇALIŞMALAR

Şehitlerimiz için ne yapsak azdır. Bütün şehitlikler normalde Valiliklere bağlı olarak bulunurlar. Biz rica ettik ve protokol imzaladık. Çorum merkezdeki tüm şehitlikleri biz devraldık. İlk yaptığımız iş şehitliğimizde bir cami yapmak oldu. Yanına gelen gençlerimize şehitliği anlatalım, gaziliği anlatalım diye bir alan oluşturduk. Şehit yakınlarımız için de kapalı bir alan oluşturduk. Çorum’un en yüksek bayrağını da buraya dikeceğiz. Şehitliğimiz bu yıl sonu itibariyle tamamlanmış olacak.

ESNAFIMIZI DA DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ

Sosyal tesislerimizi açmaya devam ediyoruz. Bir tanesini Millet Bahçemizde, bir tanesini Pir Baba Çamlığımızda, bir tanesi Güngörmüşler ismiyle Veli Paşa Konağında açtık, bir tanesini Çoruminia’da açtık, bir tanesini de meydanımızda ‘engelsiz kafe’ formatıyla açıyoruz. Tüm engelli gruplarını düşünerek oluşturuldu. Tesisimiz hazır. 5 tane sosyal tesisimizi hemşehrilerimizle buluşturduk.

Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Sayısının arttırılmasıyla ilgili çok talep geliyor. Ancak biz arttırmak istemiyoruz. Mahallelere kadar yayılmaması gerekiyor. Esnafımızı da düşünmemiz gerekiyor. Şu anki durumun yeterli olduğunu düşünüyoruz.

HAYVAN HASTANESİ YAPILACAK

Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Hayvan Hastanesi noktasına getiriyoruz çalışmalarımızı. Bununla ilgili meclis onayımızı aldık. İmar değişikliği yapıldı. Projesini de tamamlamak üzereyiz ve yapım ihalesini de önümüzdeki süreçte yapacağız. Şehrimizi bir Hayvan Hastanesi ile buluşturacağız.

YENİ HİZMET BİNASI KONUSU

Belediyemizin yeni hizmet binası çokça konuşuldu. Belediyemizden kaynaklanan bir gecikme yok. Burası İller Bankası kredisiyle yapılıyor. 2018 yılı Aralık ayında tamamlanmış olması gerekiyordu. 31 Mart 2019 seçimleri düşünüldüğünde biz göreve gelmeden 4-5 ay önce tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak o günkü ekonomik koşullar düşünülünce ek süre verilmiş. Bizden de ek süre talep edildi. Biz de bu süreyi verdik. Sonra inşaat ilerlemedi. 2 kez Maliye Bakanlığına yazdık. Fesih istediğimizi bildirdik. Fesih talebimiz reddedildi. En son 3. hakta bakanlıktan izin almadan fesih edebilme yetkisi geldiğinde ben bunu fesih ettim. Maddi hiçbir problemi yok. Nihayetinde fesih ettik. Mahkeme bizi haklı gördü. Yeni ihaleyi yaptık. Yeni firma 4 ay önce başladı. Hızlı bir şekilde sürdürüyor. Dışını ve için 2022 yılında tamamlayacak.

İKİ TANE “YENİ ŞEHİR” YOLDA

Çimento Fabrikası’nın arazisini satın aldık. Hayaldi, gerçek oldu bile diyemeyeceğimiz bir şey. Hayalimizde bile yoktu. En sonunda düşük bir ücrete 1 milyon 380 bin metrekarelik bir alanı satın aldık. 40 veya 45 milyon civarında kredi kullandık. Kalan 60 milyona yakınını da öz kaynaklarımızla karşıladık. Kasım ayı itibariyle son taksitini ödüyoruz. Firma araziden çıktı ve devretti. Bu şehrin 100 yılına damga vuracak bir alanı belediyemize kattık.

Seçim vaatlerimiz arasında ‘yeni şehir’ projemiz vardı. Projemizin ana mekanı Erzurum Dede civarıydı. Onun bütün işlemlerini tamamladık. Orada kışlanın olduğu yer kalmıştı. Orası da tamamlandı. Tüm projeleri tamamlandı.

İkinci yeni şehir de Çimento arazisinde kurulacak. Herkesle görüşmelerimiz devam ediyor. Kentsel bir tasarım yaptıracağız. Finansal boyutuyla ilgili bir çalışma da yaptıracağız. Finans yönetimiyle ilgili bir hizmet alımı yapacağız. En uygun fonksiyonlandırmayı nasıl yapabiliriz diye kafa yorarak çalışma yapacağız. 2022 yılının ortalarına doğru bunu ilan edeceğiz. Sonra da oturup, konuşup, tartışacağız.

BEDESTEN PROJESİ

Daha önce burasıyla ilgili bir çalışma yapılmış. 2 katlı bir otopark planlanmış. Bunun projesi de hazır dediler. ‘Yazık olur’ diye düşündüm. Biz her zaman Recep Tayyip Erdoğan Caddesi’nde 8-10 dönüm arazi bulamayız. Altı boş durmasın dedik. İlk geldiğimiz dönemlerdi ve maliyet yüksek çıkıyordu. Maliyeti düşünmeyin dedim. 30 milyona çıktı. Biz doğrusunu yapalım dedik ve projeleştirdik. Altında iki katlı bir otopark, üstünde tarihi görünümüyle bir bedesten olacak. Dışarıdan turist geldiğinde götüreceğimiz yerlerin sayılarını artıralım istiyoruz. Bunu bilerek, isteyerek, şehrimizin kültürel dokusunu canlandırmaya çalışıyoruz.

HALKET KAVURMA TÜM TÜRKİYE’DE SATILIYOR

BELTAŞ’a bağlı HalkET firmamız var. İşlenmiş et ürünlerinin hepsi satılıyor. Şuanda şehir dışında olması sebebiyle eleştiriler geliyordu. Şuanda 3 bölgede hanımeli yöresel ürünler satış noktalarımız var. Mahsuni Şerif Parkı’nda, Mehmetçik Parkı’nda ve Rüstem Eren Parkı’nda bu noktalarımız bulunuyor. Oraya gittiğinizde paketli tüm ürünlerimizi satın alabilirsiniz.

Tarım Kredi Kooperatifleri tüm Türkiye’de satış noktaları açtı ve bunların sayısını artırıyor. Biz de HalkET kavurma ile oradayız. Tüm Türkiye’de HalkET kavurma satılıyor.

KOÇHİSAR 3 HAFTAYA TAMAM

Altyapı projelerimizin en önemlisi Koçhisar İshale Hattı Projesi. Şehrimiz en kurak şehirlerden bir tanesi. En son 1 milyon metreküp suyumuz kalmıştı. Barajlarımızın durumu iyi değil. Koçhisar İshale Hattı 300 milyon gibi bir bedelle yapılıyor. Çok büyük bir yatırım. 53 kilometreden su getiriyoruz. Şuana 3,2 kilometre kaldı. İnşallah 3 hafta içerisinde Koçhisar suyunu bizim Arıtma Tesisimize getirmiş olacağız. Şehrimizin uzun yıllar su problemi çözülecek.

SATTIĞIMIZDAN ÇOK KAMULAŞTIRMA YAPIYORUZ

Kamulaştırma ve arsa satışı çalışmalarımız sürüyor. Bazen arsa satışlarımızın altına yorum yapanlar oluyor. Şuanda da çok sayıda arsa üretiyoruz. Biz 1 milyon 426 bin 500 metrekarelik kamulaştırma yapmışız. 2,5 yılda 175 bin metrekarelik bir arsa satışı yapmışız. Aradaki fark karşılaştırılamaz bile.

YENİLENEBİLİR ENERJİ DOSTU BELEDİYE

Biyo-Kütle Tesisimiz. Bu tesis Türkiye’de ilk. Kuru fermenteyle elektrik üreten Türkiye’de ilk tesis. Yöntem bakımından ilk. 8 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede. 14 milyon 500 KW yıllık elektrik kapasitesi olan, çok büyük bir tesis. Her ay 500 bin lira belediyemiz gelir elde ediyor. Önemli bir katkı sağlıyor. ‘Çöpten elektrik üreteceğiz’ demiştik, kurduğumuz tesisimizle bunu da başardık.

YÜZDE 70’İ YENİLENEBİLİR ENERJİDEN

Güneş enerji santraliyle ilgili 3 noktada 1,25 megawattlık yapacağız. Şuan belediyemizin elektrik enerji ihtiyacının yüzde 70’ini yenilenebilir bir enerjiyle sağlıyoruz. Hedefimiz yüzde 100. Tüm elektriği böyle üretmek istiyoruz.

TARİHİ PROJELER

Kale’nin restorasyonunu çok önemsiyorum. 1100 yıllık Selçuklu mirası ama kullanamıyoruz. Biz burayla ilgili somut adımlar attık. 42 tane bağımsız birim vardı, bunların 39 tanesi yıkılabilir nitelikte, 3 tanesi de korunması gereken eserlerdi. Biz 3’ünü bıraktık, diğer hepsini yıktık. Taş kısmıyla ilgili bir proje yaptık. İçerisinde jeolojik radar yapalım denildi. Biz müzeyle beraber jeolojik radarı yaptırdık. Her 100 yılda bir metre aşağı iniyor kale. Aslında daha heybetli bir yapı. Kale ile ilgili süreci tamamlamaya kararlıyız.

KÜLTÜR YOLU

Bir yabancı turist geldiğinde Kale’den başlayıp Ulu Cami’ye kadar bir kültür yolu oluşturuyoruz. Projelendirdik. DOKAP’a sunduk ve kabul etti. 1 milyon 600 bin TL değerinde bir proje. Güngörmüşler Konağımızın olduğu yerde zeminiyle, aydınlatmasıyla tarihi yeniden ortaya koyacağız. Etrafındaki eski binalara da cephe giydirmesi yapacağız. Bölgede çok sayıda da restorasyon yaptığımız binamız var. Oradaki tarihi çeşmeleri de yapıyoruz.

TARİHİ MEYDAN PROJESİNDE SOMUT ADIMLAR ATILIYOR

Ulu Camii’nin etrafında hiçbir şey kalmayacak. Tarihi Meydan Projesi’ni önemsiyoruz.  Gazi Caddesi ve İnönü Caddesi birleşecek. Koruma kararları alındı. Onaylanmış bir proje. Otobüs durağını kaldırdık, arastanın restorasyonunu yapıyoruz. İki bankanın işi de tamam. İkisi de yakın zamanda taşınacak. Ziraat Bankası Bedesten’de tarihi görünümlü bir şube açacak. Orada bulunan esnafımızın yerleri de kamulaştırılıyor. Esnafımızı da mağdur etmedik. 1. Noterin olduğu binayı da kamulaştırıyoruz. Arastamızı ortaya çıkaracak bir çalışmayı yapıyoruz. Şehir dışından gelenleri arastamız götüremiyoruz ama bu bitince herkes götürebilecek.”

“BİZ BU ŞEHRİ KARŞILIKSIZ SEVİYORUZ”

Çorum Belediyesi’nin slogan olarak “Aşkla çalışıyoruz” sloganını kullandığını hatırlatan Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Sevgiyle çalışmakta olabilir ancak biz aşkla çalışmayı tercih ediyoruz. Aşkla çalışmak doğru işler yaptığına inanıyorsan kimseden aferim beklemeden sadece Hak’kın rızasını ve halkın duasını alarak yoluna devam etmektir. Aşkla çalışmak karşılıksız sevgiye verilen isimdir. Bizde memleketimizi karşılıksız seviyoruz. Doğru bildiğimiz yolda birilerinin ne dediğine bakmadan yürüyoruz, yüremeye de devam edeceğiz” dedi.

‘BARAJLARIMIZDA 900 BİN TON SUYUMUZ VAR ANCAK HALKIMIZA SU PROBLEMİ YAŞATMADIK’

Kentteki barajların durumunun iç açıcı olmamasına rağmen Çorum halkına su sıkıntısı yaşatmadıklarının altını çizen Aşgın, “Altyapı projelerimizin en önemlisi Koçhisar Barajı İshale Hattı. Kuraklık yaşıyoruz. Maalesef Türkiye’nin en kurak şehirlerinden birisiyiz. 900 bin ton suyumuz var. Barajlarımızın durumu iyi değil. Şehrimizi susuz bırakmamak için çok sayıda kuyu kazdık ancak en önemli çalışmamız Koçhisar ishale hattı. Kamulaştırma çalışmalarıyla birlikte 150 milyon liraya mal olan bir proje. 53 kilometreden şehrimize su getiriyoruz. Şu an 3 kilometrelik bir bölüm kaldı. 2-3 hafta içinde Koçhisar isale hattınını suyunu arıtma tesisimizle buluşturmuş olacağız. Böylece şehrimizin su problemini çözmüş olacağız. 14 yeni su kuyusu açmasaydık şuanda su problemi yaşıyor olacaktık. Mevcut kuyularımızda su azaldı. Kuruyan kuyular oldu. Ekiplerimiz gece-gündüz çalışıyor. ” şeklinde konuştu.

‘KÜLTÜR KONGRE MERKEZİ PROJESİNDE REVİZYONA GİDİYORUZ’

Kültür ve Kongre Merkezi projesi ile ilgili de açıklama da bulunan Aşgın, “Eski stadyumun yerinde ve yanındaki spor salonunu yıktıktan sonra Kongre Kültür Merkezi olması yönünde bir planlamamız vardı. Hatta meclise getirdik sonra geri çektik. Buraya devasa bir bina yaptığımızda çimento fabrikasının yerine düşündüğümüz projeyi de hayata geçirdiğimizde şehrin tam ortasında kalacağını gördük. Buda çeşitli problemleri beraberinde getirecekti. Teknik heyetlerle bunu tartıştık. TOKi ile beraber yapacağımız projeyi revize ediyoruz. Orası yine millet bahçesi olacak. Spor temalı olacak. Kongre Merkezi’ni Çevre yoluna taşımayı planlıyoruz. Projeyle ilgili detaylı bir revizyon çalışması yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘7/24 KÜTÜPHANE HAKLI BİR TALEP’

Son günlerde kamuoyunda kentte 7/24 kütüphane kurulması yönündeki taleple ilgili de açıklamada bulunan Aşgın, “Bu talep haklı bir talep. Hasanpaşa kütüphanesi yıkılarak yenisi yapılacak. Yapılıncaya kadar KADEŞ meydanındaki yerimize taşıyacağız. Bunun için çalışmalar devam ediyor. 24 Saat açık kütüphane için Kadeş Barış Meydanı çok uygun bir yer. Şehrin merkezinde. Rahat ve huzurlu bir yer. Personel sıkıntısı gündeme geldi. Burayı 24 saat açık bir kütüphane yaparsanız Çorum Belediyesi olarak 3 personel tahsisi taahhüdünde bulunduk. Hem valiliğimiz, hem de bakanlığımız ile iletişim halindeyiz. Bizim de talebimiz 24 saat açık bir kütüphane. Bu kararı bizim tek başımıza alma şansımız yok. Bakanlığımızdan da onayı gerekiyor” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ