Çorum Mercek Haber

“Basının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır”

“Basının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, basının özgür olmadığı bir ülkede ne demokrasiden, ne de insan haklarından söz etmenin mümkün olamayacağını ifade ederek, “Bir ülkede basın ne kadar özgürse, demokrasi de o kadar güçlü olacaktır” dedi.

24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Mehmet Tahtasız, tüm basın mensuplarının bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesini eleştiren Tahtasız, kamu kurumlarının gazete almamaları ve zorunlu hallerin dışında basına ilan vermemeleri şeklindeki düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Tahtasız, “Tasarruf önce saraylardaki israftan başlamalı, makam araçlarından, 5 yerden maaş alanlardan başlamalıdır. Kıbrıs’a bile saray yapmayı müjde olarak halkımıza sunan Cumhurbaşkanı, basın kuruluşlarının ayakta durması için gerekli olan üç kuruşluk gelire engel olmaya kalkışmıştır” dedi.

Kamuda tasarrufun gerekli olduğunu, ancak güçlükle ayakta durmaya çalışan basının gelirlerini tırpanlayarak edilecek bir tasarrufun yarardan çok zarar getireceğini savunan Tahtasız, “Demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan bağımsız ve tarafsız medyanın tasarruf tedbirleri çerçevesinde yaşam alanının daraltılması, halkın haber alma özgürlüğüne de engel teşkil etmektedir. Pandemi süreciyle daralan gazete satış noktalarının kamuda tasarruf tedbirleri genelgesiyle daha çok daraltılması, genelge çerçevesinde varılmak istenen hedefe de hizmet etmekten uzaktır” ifadesini kullandı.

“YANDAŞ OLMAYAN EMEKÇİ BASINININ HER ZAMAN YANINDAYIZ”

AKP’nin iktidarda bulunduğu 19 yılda yüzlerce gazetecinin tutuklandığını bildiren Tahtasız, Türkiye’nin Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 50.02 puanla 154. sırada yer aldığına dikkati çekti.

Bu koşullar altında basın özgürlüğünden söz etmenin mümkün olmadığını ifade eden Tahtasız, “Bir yandan AKP’ye biat etmeyen binlerce gazeteci işten atılırken, diğer yandan çalışmaya çalışan gazeteciler de haklarındaki soruşturmalar, davalar, gözaltı-tutuklamalarla ve yayın yasakları ile uğraşmaktadır” dedi.

CHP İl Başkanı Tahtasız, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Yasama, yargı ve yürütmeden sonra dördüncü güç basındır. Bir ülkede demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi ancak ve ancak basının önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkündür.

Basın özgürlüğü, doğruluk ve tarafsızlık ilkelerinden taviz vermeden, hiçbir baskı, tehdit ve sansüre maruz kalmadan gazetecilerin görevini doğru bir şekilde yerine getirmesidir. Basının özgür olmadığı bir ülkede ne demokrasiden ne de insan haklarından söz etmek mümkün olmaz.

Bir ülkede basın ne kadar özgürse, demokrasi de o kadar güçlü olacaktır. Ancak bugün Türkiye’de, ne yazık ki basın ve medya ciddi zorluklar yaşamaktadır. Gazeteciler ve ifade özgürlüğünü savunanlar, haksız gerekçelerle demir parmaklıklar ardına kapatılmış, halkın haber alma özgürlüğü elinden alınmıştır. Ülkemiz, ne yazık ki günümüzde gazeteciler için en büyük hapishane olarak anılmaktadır.

Basında sansürün kaldırılmasının yıldönümü olarak kutlanması gereken 24 Temmuz’u ne yazık ki bayram havasında kutlayamıyoruz. Gazeteciliğin suç olmadığı, sansürlenmediği, basın emekçilerinin fikirlerinden dolayı hapse atılmadığı, hedef gösterilmediği, işsiz kalmadığı, kamuoyuna haber ulaştırmak için zorlu koşullar altında her şartta büyük bir özveriyle görev yapan basın emekçilerinin hak ettiği değere kavuştuğu bir ülke umudu ve özlemi ile değerli basın emekçilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyorum. Yandaş olmayan emekçi basınının her zaman yanındayız.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ