Çorum Mercek Haber

“Tüm sorumluluk Milli Eğitim’indir”

“Tüm sorumluluk Milli Eğitim’indir”

Eğitim Sen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu, koronavirüs salgınına rağmen, yeterli tedbirler alınmadan öğrencileri sınava girmek zorunda bırakan Milli Eğitim Bakanlığını eleştirerek, tüm sorumluluğu bakanlığı ve bağlı müdürlüklere yükledi.

Eğitim-Sen yönetiminden yapılan açıklamada; “Bilinmelidir ki; bu süreçte bir öğrencimizin, velimizin ve öğretmenimizin dahi virüs kapmasının bütün sorumluluğu Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere süreci yürüten kamu yöneticilerinin omuzlarındadır” denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Dünyayı ve ülkemizi etkisi atına alan covid-19 virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan pandemi süreci alınan tedbirlere bağlı olarak geçici duraklama evresine ulaştığı bir dönemde “çarklar dönsün” denilerek normalleşme takvimine geçilmiştir. Ancak Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere bakıldığında normalleşmenin çok erken olduğu salgının etkisini her geçen gün artırarak devam ettiği görülmektedir. Sermayenin çıkarları ve talepleri doğrultusunda şekillendirilen süreçte artan vaka sayılarının sorumlusu olarak çalışmak zorunda bırakılan emekçi kesimlerin dışarı çıkması gösterilmeye başlanmıştır.

Salgının her geçen gün etkisini artırdığı bu süreçte 20 Haziran tarihinde milyonlarca öğrencinin LGS sınavına girmesi gerekecektir. Bakanlık bu süreçte her türlü kampanyaya rağmen dolduramadığı atıl hale gelen imam hatip lisesini fen lisesine dönüştürerek bütün öğrencilerin istediği türde eğitim alabileceği olanakları yaratabilecekken çocuklarımızın sağlığını her şey normal algısı yaratmanın aracına dönüştürmekten çekinmemiştir. 14 Haziranda yapılan MSÜ sınavında Kocaeli’de ve Ankara’da yapılan Motorlu Taşıtlar Sınavında görev alan şefte covid-19 testinin pozitif çıkması kaygılarımızı artırmaktadır.

ALINAN TEDBİRLER YETERSİZDİR!

20 Haziran tarihinde yapılacak olan LGS’de ortaya çıkabilecek her türlü olumsuzluğun sorumlusu onca uyarımızı dikkate almayan, alınacak tedbirlere dair görüşlerimizi ifade etmek üzere almak istediğimiz randevu taleplerini salgını gerekçe göstererek reddeden ve okullarda her öğrenciye iki tane maske dağıtmak ve ellerine kolonya sıkmaktan başka tedbir üretmeyen bakanlık ve milli eğitim müdürlükleridir.

Sınav her türlü uyarımıza rağmen sosyal mesafe kurallarının sağlanamadığı sınıflarda yapılacaktır. Öğrencilerin lavabo ihtiyaçlarını gidermeleri ve sınav esnasında her öğrencinin maskesini çıkarabilmesi ortaya çıkan riski artırmaktadır. Sıralar arasına siperlikler konulması, lavabo girişlerine dezenfektasyonu sağlayacak düzenekler rahatlıkla yerleştirilebilecekken hiçbir önlem alınmamıştır.

İçinde bulunduğumuz öğretim yılında LGS’ ye yaklaşık 1,670 milyon öğrencinin girmesi beklenmektedir. Bu sayıya öğretmenler, güvenlik görevlileri ve diğer çalışanlar da eklendiğinde yaklaşık 2,5 milyon insan ve ailesinin sağlığının tehlikeye atılmakta olduğu görülmektedir. Bu sınavın aceleyle 20 Haziran tarihine alınmasının hiçbir makul açıklaması yoktur.

Çorum’da yapılacak LGS’nin gerçekleştirileceği çoğu okul binalarındaki sınav salonlarının havalandırmaları yetersizdir. Sağlık Bakanlığı’nın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün aylardır 1,5 metre fiziksel mesafe uyarıları ve geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın “tehlikeli mesafeler” olarak nitelendirerek “149 cm, 148 cm, 147cm…, …,mesafe azaldıkça tehlike artar” şeklindeki açıklamasına rağmen bu hafta sonu sınava girecek öğrencilerimizi deyim yerindeyse “dip dibe” sınava sokacak olan MEB binlerce öğrencimizin, onların velilerinin, sınavda görev alacak öğretmenlerimizin ve ailelerinin sağlığını tehlikeye atmaktadır.

UYARILARIMIZI DİKKATE ALIN!

MEB’in bu anlamsız ısrarını ve dayatmacı tutumunu kabul edilir bulmamakla birlikte alınması gereken asgari önlemleri belirtmeyi eğitim emekçilerine, öğrencilerimize ve onların ailelerine karşı duyduğumuz sorumluluğun bir gereği olarak kamuoyuyla paylaşmak isteriz:

-Sınav yapılacak her okulda mutlaka bir sağlık görevlisi bulundurulmalıdır

-Bina girişinde ateş ölçümü yapılmalıdır.

-Sınav salonları fiziksel mesafe kuralına uygun olarak düzenlenmelidir.

 -Sınavdan 24 saat öncesinden binaların dezenfeksiyonu mutlaka yapılmalıdır.

 -Tuvaletlere yeterli miktarda sıvı sabun ve kâğıt havlu konulmalıdır.

-Sınıflarda hava sirkülasyonu yeterli ve mümkünse sürekli olacak şekilde sağlanmalıdır.

-Her öğrenci ve öğretmen için yeterli sayıda hijyenik cerrahi maske bulundurulmalıdır.

-Sıralar arasına siperlikler konulmalıdır.

-Her öğrenci ve görevliye yüz siperliği maske ile birlikte verilmelidir.

 -Her sınıfta ve sınav süresince okulda kullanılacak her birimde yeterli miktarda el dezenfektanı bulundurulmalıdır.

Eğimsen Genel Merkezi ve Eğitimsen Çorum Şubesi olarak pandemi sürecinde tespit ettiğimiz eksiklikleri rapor halinde kamuoyunun bilgisine sunuyoruz!

Eğitimsen Genel Merkezinin Türkiye genelinde ve Çorum Şubesi olarak Çorum ilinde tespit ettiğimiz uzaktan eğitim faaliyetlerine dair hususlara ait raporlarımızı şubemize ait web sitesi ve tüm sosyal medyalarımızdan yayınlayarak kamuoyunun ve salgın tehdidini gerekçe göstererek yüz yüze görüşmenin her defasında güvenli olmadığını vurgulayan ve randevu vermeyi geciktiren  ilgililerin bilgisine sunuyoruz.

Bilinmelidir ki; bu süreçte bir öğrencimizin, velimizin ve öğretmenimizin dahi virüs kapmasının bütün sorumluluğu Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere süreci yürüten kamu yöneticilerinin omuzlarındadır.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ