Çorum Mercek Haber

Mecliste “ihale” tartışması

Mecliste “ihale” tartışması

CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz ile belediye yönetimi arasında “ihale” tartışması sürüyor.

Tartışma, Belediye Meclisi’nin bugünkü toplantısında da devam etti.

CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz, ihalelerde yapılan usulsüzlüklerle ilgili iddialarda bulundu. Görevden alınan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü döneminde yapılan usulsüzlüklerin yeniden yapıldığını kaydeden Yılmaz, belediye yöneticilerine tepki gösterdi.

İhalelerle ilgili iddialarına tatmin edici cevaplar alamayan Yılmaz, “madem eski düzen iyiydi neden belediye başkanı görevden alındı” diye sordu.

Tuncay Yılmaz, özellikle araç kiralama ve alım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Belediyenin Kamu İhale Kurumu usullerine göre ihaleleri gerçekleştirmediğini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

“İHALELER NEDEN B BENDİNE GÖRE YAPILIYOR?”

Geçtiğimiz hafta Çorum Belediyesi, Kamu İhale Kurumu’nun ihaleleriyle alakalı bir soru sorduk. Bunun karşılığında da belediye basın birimi tarafından bir açıklama yapıldı. Sanırım ihaleleri basın birimi yaptı. Biz de cevabı basın birimine vereceğiz. Neden ihaleleri Kamu İhale Kurumu’nun 21. Maddesinin B bendine göre yapıyorsunuz?

B bendinde doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani veya beklenmeyen, ivedilikle yapılması gereken, idarece belirlenen hallerde veya idare tarafından öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedilikle yapılması hali deniyor.

Çorum Belediyesi, araç kiralama ihalelerinde bu maddeye dayanarak ihale yapıyor. Biz de soruyoruz, biz bu maddeyi yanlış mı anladık? Kamu İhale Kurumu ayan beyan vermiş. Grupla oturup ne olduğunu bulmaya çalıştık. Bir cevap da geldi. Hayal görmek, hayalperestlik yapmak ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmek üzerine bir beyan verildi.

“KISIMLARA BÖLÜNMEZ’ DENİLEN İHALE KISIMLARA BÖLÜNDÜ”

4734 sayılı Kamu İhale Kurumu eşit değerinin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımı ile yapım işleri kısımlara bölünemez. Ama araç alım ihalesinde kısımlara bölündü. Belgesi de buradadır. 1 milyon 128 bin 233 TL yaklaşık maliyetli bir ihalenin 148 bin liralık kısmını, 269 bin 500 TL’lik kısmını da bölmüş, 3. olarak yine aynı ihalenin 140 bin TL’lik bölümünü bölmüş. Kanun ihaleyi bölemezsiniz diyor. Ama buna rağmen ihale bölünmüş.

Sayıştay raporlarına bir gönderme yapalım. Sayıştay son 4 yıldır denetimlerini yaparken uyarılarda bulunmuş. 21/B ve F üzerinden ihale yapmayı alışkanlık haline getirmişsiniz. Bu şekilde yapamazsınız diye uyarılmasına rağmen 2020 yılının hemen ilk başında böyle ihale yapılıyor.

“İPTAL EDİLEN İHALELERİN MALİYETİ NE KADAR?”

Çorum Belediyesi araç ihalesinde açık ihaleyi uygulamış. Burada pazarlık uygulanıyor. Ama belediye bunu iptal ediyor. Arkasında 21/B üzerinden pazarlık usulü ihale ediliyor ve yine iptal ediliyor. Hemen arkasından tekrar ihaleye çıkıyor. Mezbahane ve otoparkla alakalı otomasyon ihaleleri de iptal ediliyor. 5 tane ihaleye çıkıyoruz ve iptal ediyoruz. İhaleyi iptal edip tekrar ihaleye çıkmak Çorum Belediyesi’ne maliyeti nedir?

Belediyenin 21/F üzerinden yaptığı iki ihale var. Yine pazarlık usulü ihaleler yapılmış ve teklif istenmiş. İbadethane temizlik hizmet alım ihalesi yapılmış. 21/F’den ihaleden yaparken kanun en az 3 teklif alacaksınız diyor. Alınan doküman sayısı 2’dir. Çorum Belediyesi Ramazan etkinliği yapmış.”

“MÜDÜRLÜK YENİ KURULDUĞU İÇİN AÇIK İHALE YAPTIK”

Çorum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Leyla Sayın, Makine İkmal Müdürlüğü’nün 2019 yılının Haziran ayında kurulduğunu, bu nedenle ihalelerin b bendine göre yapıldığını söyledi.

Sayın’ın Yılmaz’ın bazı sorularına cevap vermemesi de dikkatlerden kaçmadı. Sayın, “Kamu İhale Kurumu’nun temel ilkesi açık ihaledir. Öncelikle uyguladığımız ihalelerde açık usulünü kullanmaktayız. Bu nedenle Makine ve İkmal Müdürlüğü’nün çıktığı araç kiralama ihalesine açık olarak çıktık. Makine İkmal Müdürlüğü 10 Haziran 2019 tarihinde Belediye Meclis kararıyla kurulmuştur. Belediyemizin tüm araçlarının bakım, onarım ve hizmet alımı ihalelerini gerçekleştirmesi esastır. Belediye Meclisimizin 2020 bütçesi 9 Kasım 2019 tarihinde onaylanmış ve kesinleşmişti. Usul gereği ihaleye çıkmamız 2020 bütçesi öncesinde ihaleye çıkmamız mümkün değildi. Biz de ivedi olarak müdürlüğün hazırlıkları yapıldı. Biz öncelikle pazarlık usulüyle ihaleye çıktık. 21/B’deki önceden öngörülmeyen hal şudur, müdürlük 2018 yılında kurulsaydı ancak 2019 tarihinde kurulduğu ve bütçesi olmadığı için bu durum meydana geldi. Önceden öngörülmeyen durum, müdürlüğün bütçesinin o yıl içinde bütçe olmamasıdır” şeklinde konuştu.

Pazarlık usulü ihalelerle ilgili iddialara da cevap veren Sayan, “Pazarlık usulünde de temel ilkeler başlıklı maddemizde dedikleriniz vardır, doğrudur. Aralarında doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal, hizmet, yapım ihaleleri bir arada ihale edilemez. Eşit hizmet içinde kalmak suretiyle mal ve hizmet alım ihaleleri bölünemez. Örneğin klima almak istiyorsunuz ve montaj dahil mal alımıdır. Eğer siz hizmeti ayrı malı ayrı yapamazsınız. Mal, yapım ve hizmetin usulleri ayrıdır. 40 adet firmayı biz davet ettik. Kamu İhale Kurumu’ndan Türkiye’de bu işi yapmış tüm firmaları taradık, en yüksek sözleşmeyi imzalayan firmaları davet ettik. Ancak firmalar davetimize icabet etmediler. Buna bizim firmaları zorlamamız mümkün değildir. Pazarlık usulünde en az 3 kişiyi davet edeceksiniz der. Doküman 1 kişi de alabilir 2 kişi de alabilir. Burada zorunlu olan davettir. İptale sebep değildir” ifadelerini kullandı.

“ESKİ DÜZEN DEVAM EDİYOR”

Sorularının bazılarının es geçildiğini dile getiren Tuncay Yılmaz, belediyede eski düzenin devam ettiğini kaydetti. Yılmaz, “Burada görevden alınan bir yönetim vardı. Siz de onların uyguladığı yöntemleri uygulamaya devam ediyorsunuz. Eski yapılan şeyler tekrar yapılıyor. Madem eski düzen iyiydi neden belediye başkanınız görevden alındı?” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ