Çorum Mercek Haber

‘Enerji Kimlik Belgesi’ deyip geçmeyin!

‘Enerji Kimlik Belgesi’ deyip geçmeyin!

Akçalı Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emre Hidayet Mert, Enerji Kimlik Belgesi’nin sadece bir belgeden ibaret olmadığını belirterek, Enerji Kimlik Belgesi’nin alacağınız veya kiralayacağınız konutun kullandığı doğalgaz ve elektrik tüketimini ne oranda az kullanım sağladığını ve konuttaki kullanılan beton, demir, sıva ve yalıtım özelliklerini gösteren bir belge olduğunu söyledi.

Mert, art niyetli satıcı veya kiraya verenlerin ‘daire güneş alıyor, ısınıyor’ gibi sözlerinden daha geçerli bir teminat olduğunun da altını çizdi.

Otomobil sektöründe araç almadan önce ekspertiz yapılarak aracın durumu nasıl ortaya çıkıyorsa Enerji Kimlik Belgesi’nin de aldığınız veya kiraladığınız konutun ekspertiz raporu olduğunu vurgulayan Emre Hidayet Mert, “Alacağınız konutun Enerji Kimlik Belgesi olmasına dikkat edilmesi gerekirken alım-satım veya kiralama esnasında mutlaka mal sahibinden Enerji Kimlik Belgesini isteyiniz. EKB kanun gereği bütün binalarda olması gereken binanın tüm özelliklerini size gösterecek resmi bir evraktır. Otomobil sektöründe araç almadan önce ekspertiz yapılarak aracın durumu nasıl aktarılıyorsa Enerji Kimlik Belgesi de aldığınız veya kiraladığınız konutun ekspertiz raporudur” dedi.

Akçalı Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emre Hidayet Mert, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

BELGE YAPININ SAĞLAMLIĞINI

VE TASARRUFUNU GÖSTERİYOR

“Ülkemiz enerji kaynaklarında dışa bağımlı bir tüketim gerçekleştirmektedir. Elektrik tüketiminde %50.7, doğalgaz tüketiminde ise %100 dışarı bağımlı bir enerji tüketimi gerçekleştiriyoruz.

Dünyadaki tüm devletler enerji potansiyelleri ile bir güç gösterisi yaparken ülkemiz vatandaşı tasarruf sağlanamamış binaları tercihinden dolayı mevcut gelirinden fazla ödeme yaparak doğalgaz ve elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Enerji verimliliği yüksek binalar her zaman daha az enerji tüketimi sağlamaktadır. Vatandaşların enerji verimliliği yüksek binaları tercih etmesi ayrıca enerji verimliliği az olan binaları enerji verimliliklerini bilinçli bir yaptırım ile verimli hale getirerek, dışa bağımlılığın önüne geçilerek ülkece tasarruf sağlanabilir.

EKB YAPILARIN NE ORANDA VERİMLİ

OLDUĞUNU GÖSTEREN BİR BELGEDİR

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için yapılan çalışmalardan biridir. Enerji Kimlik Belgesi düzenleme çalışmaları ile yeni yapılacak binaların kendi enerjisi üreten verimli binalar olarak tasarlanmasını, mevcut binaların ise enerji üreten verimli bir bina olarak yeniden düzenlenmesini sağlamayı ve böylece enerjide %70’leri aşan bir oranda dışa bağımlı olan Türkiye’nin enerji maliyetlerinin mümkün mertebe azaltılmayı amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bir binada ısı kayıplarının %40’ı dış duvarlarından, %30’u pencerelerinden, yüzde %17’si kapı ve hava girişlerinden, %7’si çatıdan ve %6’sı ise alt döşemelerden kaynaklanıyor. Yalıtım ile bunların önüne geçilebilir. Türkiye’de yaklaşık 5.6 milyon konutun yalıtım ihtiyacı bulunuyor. Bu konutlara yalıtım yapılması durumunda yıllık 3 milyar metreküp doğalgaz tasarrufu yani 1 milyar dolarlık gaz ithalatının azaltılması sağlanabilir. Türkiye’de 2019yılı itibariyle12.1 milyon bina bulunuyor, bu yapıların %87’sini konut nitelikli binalar oluşturuyor. Enerji Kimlik Belgesi ile sağlanacak enerji tasarrufu 5 yılda 3,2 milyar lira olarak öngörülüyor. Enerji verimliliği açısından EKB tarihi bir adım.

11 MİLYONUN ÜZERİNDE

BİNANIN BELGESİ YOK!

Mevcut durumda Türkiye’de şuan Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 873 bin. 11 milyonun üzerinde binanın daha EKB alması gerek.

Enerji Kimlik Belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Yetkili Kuruluş Akçalı Enerji A.Ş. olarak tarafımızdan düzenlenip binanın verimlilik durumu ortaya çıkartılmaktadır. Verimsiz binaları verimli bir kullanıma getirmek isteyen vatandaşlarımıza binada hangi tür yalıtım, pencere ve çatı izolasyonu yapması gerektiği bilgisi yetkililerimiz tarafından verilmektedir.

Bilinçsiz bir yalıtım verimsiz binayı verimli hale getirmez sadece bütçenize zarar verir. Yalıtım veya izolasyon yaptırmadan binanıza yapılması gereken yalıtım bilgisi bilirkişilerimiz tarafından ücretsiz bir şekilde vatandaşımızı verilmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi ve binaya yapılacak yalıtım bilgilendirmesi için (0.364) 213 00 19 nolu telefon numarasından bilgi alabilirsiniz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ