Çorum Mercek Haber

“Hataların faturası vatandaşa kesiliyor”

“Hataların faturası vatandaşa kesiliyor”

İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, 17 yıldır AK Partili Belediye Başkanlarınca kesintisiz yönetilen Çorum Belediyesi’nin bugüne kadar yollarda bir iyileştirme yapmadığını ve hatalarının faturasını ise vatandaşa kestiğini söyledi.

Çorum Belediyesi’ni neredeyse çeyrek asırdır yöneten düşüncenin her dönem yeni bir ekiple rant paylaşımı içerisine girdiğini vurgulayan Özsaçmacı, “Şöyle ki çeyrek asra yakındır yapı ruhsatı vermeden önce otopark harcı alınmaktadır. 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 37. ve 44. maddelere dayanarak vatandaşlara yapı ruhsatını vermeden önce belli bir otopark harcı almakta ve bu harcı da yapılacak binanın büyüklüğüne, konumuna ve değerine göre belirlemektedir. Yani vatandaş bir yere bina yapacaksa, belediyeye öncelikle otopark ücreti yatıracaktır. Yani vatandaş binasını yapmadan önce otoparkının bedelini peşinen ödemek zorunda bırakılmaktadır. Hal böyle iken belediye otoparkları yapması gerekmekte ya da alınan otopark harçlarının geri iade edilmesi gerekmektedir” dedi.

Bu bedelin belediyelerin kamu bankalarında açtırdıkları özel otopark hesabında faizle muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Bekir Özsaçmacı, “Bu otopark parasının da başka amaçlar için kullanılması emredici bir dille yasaklanmıştır. Bu hesapta toplanan paralar, yalnızca otopark inşaatı masrafları için kullanılır ve İçişleri Bakanlığınca denetlenir denilmektedir. Çorum Belediyesi her ne kadar 5393 Sayılı Belediyeler Kanununa göre kendine yol açmaya çalışsa da 3194 Sayılı İmar Yasasının ilgili hükümlerine göre, herhangi bir sahanın imar planında gösterildiği amacın dışında başka bir amaçla kullanılamayacağı, ihtiyaca binaen lüzumlu park yerlerinin de imar planında gösterilmesi gerektiği imar yasasında belirlenmiştir.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2018 yılında yayınlanan otopark yönetmeliği açıktır. Bahsettiğimiz yasal durumlar ortada iken ve dahi alınan otopark ücretleri de mevcut iken tüm Çorumlu konut, mülk sahiplerinde alınan bedellerin geri ödenmesi ya da belediyenin otopark yapması gerekliliktir.

Cadde ve sokakların otopark olarak tahsis edilerek işletilmesi, kiraya verilmesi konusunda Danıştay 8. Dairesinin vermiş olduğu kararlar belediyenin takdir yetkisine hukuki itirazlarımızın cevabını oluşturmaktadır.

Çorum Belediyesi’nin ilgili Encümen kararını, kamu yararı ve şehircilik ilkeleri doğrultusunda uygun kullanılmadığından İdare Mahkemesi nezdinde girişimde bulunacağımızı kamuoyuna duyururuz” diye konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ