Çorum Mercek Haber

“Türkiye, üretimden koparıldı”

“Türkiye, üretimden koparıldı”

Cumhuriyet Halk Partisi İl Eğitim Sekreteri Aslan Kaya, kendisini yerli ve milli olarak tanımlayan iktidarın Sümerbank, TEKEL, SEKA ve şeker fabrikaları başta olmak üzere birçok kuruluşu özelleştirerek ülkeyi üretimden kopardığını belirtti.

Yerli Malı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Kaya, Türkiye’de üretimin ve istihdamın sektere uğratıldığını ifade ederek, devletin nohut, mercimek, buğday, fasulye, canlı hayvan, et, saman hatta at, eşek ve katır eti ithal etmeye başladığını, asli görevlerini yerine getiremeyen devletin şimdi de Ziraat Bankası aracılığıyla simit satmaya kalkıştığını kaydetti.

CHP İl Eğitim Sekreteri Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yerli Malı Haftası 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır ve okullarda Yerli Malı Haftası ile ilgili etkinlikler yapılarak yerli mal tüketiminin önemi anlatılırdı.

Yerli Malı Haftası neden kutlanıyordu?

Resmi adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizmiştir.

1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artırılmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ”yerli malı kullanmanın önemi” vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

Şimdi bu hafta “Yoksullukla Mücadele” haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta nedeni ile kendisini “Yerli ve Milli” olarak tanımlayan iktidarın yaptıklarına bakalım:

“Devlet kumaş, ayakkabı mı” üretirmiş? Sümerbank’ı,

“Devlet sigara, alkol mü” üretirmiş?” Tekeli,

“Devlet kâğıt mı üretirmiş?” SEKA’yı,

“Devlet şeker mi üretirmiş?” Şeker fabrikalarını sat; devleti, hatta ülkeyi üretimden kopar. Sonra da nohut, mercimek, buğday, fasulye, canlı hayvan, et, saman hatta at, eşek katır eti ithal et…

Bir de bunları yaparken bir simitçiyi kurtar, devlet simit satsın…

Bu olanlara dikkat çekmek için16 Aralık 2019 Pazartesi günü ADD Çorum Şubesi, Şube Başkanı Uğur Demirer’in çağrısı ile “Yerli Malı Haftası” kutladı. Üyeler, başta CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, İyi Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, CHP ilçe Başkanı İsmail Kalender olmak üzere, kendi ürettikleri “Yerli Malı” yiyeceklerini dernek binasına getirip paylaşarak tükettiler. Tüm katılanlara, ADD Şube Başkanı Uğur Demirer’e teşekkürler.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ