Çorum Mercek Haber

“Kadınlar hayatın her alanında söz sahibi olmalı”

“Kadınlar hayatın her alanında söz sahibi olmalı”

CHP’li kadın Belediye Meclisi Üyeleri Naz Bulut, Didem Tokgöz Semiz ve Meserret Garipoğlu, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85’inci yıldönümü nedeniyle ortak açıklama yaptı.

Çorum Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısında söz alan Naz Bulut, Didem Tokgöz Semiz ve Meserret Garipoğlu, yaptıkları ortak açıklamada, kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımda karar verme süreçlerinde daha etkin rol alması, siyasal alanlarda daha yüksek oranda temsil edilmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Yapılan ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi:

‘5 Aralık 1934 tarihinde, Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikle Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Türk kadını pek çok Batılı devletten daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Getirilen bu yeni düzenleme ile modern ve çağdaş Türk toplumunun temeli atılmıştır. Kadın ve erkek eşitliğini esas alan, toplumsal hayatın her alanında olan kadını, siyasal hayatta da var etmek için atılmış bu adım son derece önemli ve anlamlıdır.

Ancak ülkemiz bugün kadınların siyasetteki yeri açısından devraldığı bu önemli mirası, olması gereken seviyeye getirememiş, siyasi partilerin seçim listelerinde kadın adaylara etkin bir biçimde yer verilmemiştir.

Yerel yönetimlerde ve meslek örgütlerinde sayımızla orantılı olarak temsil edilmemek üzüntü verici bir gerçektir. Toplumsal yaşamın her alanında büyük sorumluluklar yüklenen, gelecek kuşakların yetiştirilmesinde en büyük pay sahibi olan kadınlarımızın sahip olduğu haklarının bilincine varmaları büyük önem taşımaktadır.

‘TALEPLERİMİZİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Kadınlarımız ekonomik ve sosyal yaşama katılımda karar verme süreçlerinde daha etkin rol almalı, siyasal alanlarda daha yüksek oranda temsil edilmelidir. Kadınlarımızın öncelikle toplum içerisinde var olmak için mücadele ettiği bir ülkede, onların siyasete tam ve aktif katılımını sağlamak için, pozitif ayrımcılık temelinde demokratik atılımlarının güçlendirilmesi gerekmektedir.

Biz kadınlar; ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı, yeniliklerin öncüsü olmalı, siyasal yaşamda etkinliğini arttırmalı ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmalıyız.

Ülkemizde kadınlar yönetimdeki hakkını ancak siyasete katılarak etkin bir şekilde kullanabilir. Bu nedenle seçim listelerinde ve parti meclislerinde %50 oranında kadınların yer aldığını görmek istiyoruz.

Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 85.yıl dönümünü kutlarken, hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağız. Modern Türkiye Cumhuriyetini eşitlikçi bir anlayışla inşa eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 85 yıl önce verdiği bu haktan bir adım bile geri gidilmesine asla izin vermeyeceğiz. Umutlu ve güzel bir geleceğe kadınıyla, erkeğiyle omuz omuza yürüyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85. Yıl dönümünü kutluyor, hakları için mücadele etmekten bir an bile vazgeçmeyen tüm kadınların sonuna kadar yanında olduğumuzu beyan ediyoruz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ