Çorum Mercek Haber

“Haklarımızın gasp edilmesine izin vermemeliyiz”

“Haklarımızın gasp edilmesine izin vermemeliyiz”

CHP Çorum İl Kadın Kolları Başkanı Gülhan Eke, Türk kadınının; çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan düzenlemelerle seçme, seçilme hakkı olmak üzere birçok hakka sahip olduğuna dikkat çekti.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Gülhan Eke, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 85.yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Eke ‘Kadınlarımıza birçok haklar verilmesine rağmen, bugün dahi kadınlarımızla ilgili birçok sorun ne yazık ki çözülememiştir. Eğitimde eşitsizlik, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve erken yaşta evlilikler devam etmektedir. Çalışma yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette cinsel ayrımcılık ortadan kaldırılamamıştır. Kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son yıllarda çok fazla artış göstermiştir. Neredeyse her gün bir kadın cinayete kurban verilmektedir. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için 6284 nolu yasa ve İstanbul özleşmesi uygulanmalıdır. Biz Cumhuriyet kadınları; sahip olduğumuz haklarımızı gerektiği gibi kullanmak için var gücümüzle mücadele etmeliyiz. İktidar sahiplerinin haklarımızı gasp etmesine izin vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Eke, açıklamasında şunları söyledi:

“Türk kadınının sosyal statüsü, iktisadi ve siyasal yaşama katılması Atatürk’ün öncülük ettiği bir dizi değişiklikle mümkün olabilmiştir. 8 Nisan 1924’te şeriye mahkemeleri kaldırılmıştır. 4 Nisan 1926 ‘da Medeni kanun kabul edilerek 6 ay sonra yürürlüğe girmiştir. 29 Nisan 1926’da ilk kadın yargıçlar atanmıştır. 5 Aralık 1930’da belediye seçimlerinde kadınlara seçme hakkı tanınmıştır. 26 Ekim 1933 tarihli köy kanunu ile muhtar seçme, köy heyetine seçilme hakkı tanınmıştır. 5 Aralık 1934’te ise Anayasa’da yapılan değişiklikle kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa ülkesinde bulunmayışı Atatürk’ün Türk kadınına ve demokrasiye verdiği önemi ortaya koymaktadır. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı Finlandiya’da 1906’da, Norveç’te 1913’te, Rusya’da 1917’de, Almanya’da 1918’de, Kanada’da 1920’de tanınırken Fransa’da 1944’te, Japonya’da 1945’te, Meksika’da 1946’da, İtalya’da 1948’de tanınmıştır. İsviçre’de ise kadınlar ancak 1971’de bu haklara kavuşabilmişlerdir.

HAKLARIMIZI KULLANMAK İÇİN VAR

GÜCÜMÜZLE MÜCADELE ETMELİYİZ

Türk kadını; çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan düzenlemelerle seçme, seçilme hakkı olmak üzere birçok hakka sahip olmuştur. Kadınlarımıza birçok haklar verilmesine rağmen, bugün dahi kadınlarımızla ilgili birçok sorun ne yazık ki çözülememiştir. Eğitimde eşitsizlik, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve erken yaşta evlilikler devam etmektedir. Çalışma yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette cinsel ayrımcılık ortadan kaldırılamamıştır. Kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son yıllarda çok fazla artış göstermiştir. Neredeyse her gün bir kadın cinayete kurban verilmektedir. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için 6284 nolu yasa ve İstanbul sözleşmesi uygulanmalıdır. Biz Cumhuriyet kadınları; sahip olduğumuz haklarımızı gerektiği gibi kullanmak için var gücümüzle mücadele etmeliyiz. İktidar sahiplerinin haklarımızı gasp etmesine izin vermemeliyiz.

Güçlü bir demokrasi tek kişinin egemenliği ile değil; hukukun egemen olduğu çağdaş insan hakları ve özgürlüklerin geçerli olduğu, güçler ayrılığının hüküm sürdüğü katılımcı bir yönetimle mümkün olabilir. Bu özlem duyduğumuz anlayışın CHP’nin iktidarı ile mümkün olacağını biliyor ve inanıyoruz. 1934’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere tanınan haklarımızın kâğıt üzerinde kalmaması için yerel yönetimlerde TBMM’de temsil oranlarının artırılması için ve hayatın her alanında eşitlik için mücadeleye devam etmeliyiz. Tüm kadınlarımızın 5 Aralık kadın hakları gününü kutluyorum. Sahip olduğumuz haklarımızı kullanmak ve çağdaş seviyelere çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Hep birlikte daha güçlü olacağımıza, örgütümüzle birlikte çalışarak daha iyi neticeler alacağımıza inanıyor duyarlı tüm kadın arkadaşlarımızı, kardeşlerimizi CHP’ye üye olmaya ve bu kadroya katılarak bizlere destek olmaya davet ediyoruz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ