“Enflasyon için TÜİK sepeti değil, ücretli sepeti”

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, bir basın açıklaması yaparak; Temmuz-Kasım dönemindeki 5 aylık enflasyon oranının % 5.71’e ulaştığını, böylece Temmuz ayında memur ve emekli aylıklarına yapılan % 5’lik artışın tamamının eridiğini, memur ve emeklilerinin alacaklı duruma geçtiğini açıkladı

Çam, basın açıklamasında şöyle dedi:

“Yeni Ekonomik Program (2020-2022)’ın açıklanmasından sonra özellikle müdahale edildiğinden ve ayar verildiğinden emin olduğumuz ısmarlama TÜİK rakamlarına göre Kasım ayında enflasyon (TÜFE)  % 0.38 artmıştır.

Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım ayları enflasyon oranları ile birlikte 5 aylık kümülatif artış % 5.71’e ulaşmış, bu durumda memur ve emeklilerinin aylıklarına Temmuz ayında yapılan % 5’lik artış erimekle kalmamış, memur ve emeklileri yılın bitmesine 1 ay kala % 0.71 alacaklı hale gelmiştir.

Memur ve emeklileri Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da cepten yemeye devam edecektir.

2020 YILI İÇİN AYAR ÇEKME DEVAM EDİYOR

30 Eylül 2019 tarihinde açıklanan 2020-2022 dönemi Yeni Ekonomik Programın (YEP) satır aralarındaki talimatların birer birer yerine getirildiği, TÜİK tarafından açıklanan rakamlardan anlaşılmaktadır.

Nitekim, TÜİK basın duyurusunun metin bölümünde “gıda ve alkolsüz içecekler” harcama gurubunda artış mı yoksa düşüş mü olduğu hususu değerlendirilmeye alınmamış, tablodaki rakam yorumlanmamıştır.

Memur ve emekliyi TÜİK’in sepeti değil, memur ve emeklinin sepeti ilgilendirmektedir. TÜİK sepetinde yer alan 418 maddenin kullanım sıklığı ve ağırlığı her sosyal kesim için aynı tutulamaz. Israrla talep ettiğimiz gibi, ücretli geçinenler için ayrı bir hesaplama yöntemi gerekmektedir. Mevcut sistem memur ve emekli dahil aylığından ve ücretinden başka geliri olmayanlardan varlıklı kesimlere örtülü olarak kaynak transfer etmektedir.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE MEMURUN ADI YOK

2020 Mali Yılı Bütçe Kanunu Teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri tamamlamıştır. Komisyon görüşmelerinde memur ve emeklileri tamamen unutulmuş, birkaç beylik ve satır arası sözün ve bir kaç muhalefet milletvekilinin sorunlara başlık halinde değinmelerinin dışında memur ve emeklileri gündeme gelmemiştir.

Gerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı gerekse Hazine ve Maliye Bakanının komisyondaki sunuş ve cevap konuşmalarında memur ve emeklilerinin sorunlarının yer almaması da kabul edilebilir değildir.

Zor geçen iki yılın ardından memur yoksulluğunun azaltılmasına yönelik bir politika çerçevesinin adından dahi bahsedilmemesi memurların gözden çıkarıldığı anlamına gelmektedir.

Memurlarla başarmak zorunda olan bir Hükumetin, memurlara şaşı bakması, üvey evlat olarak görmesi memurları rahatsız etmektedir.

Danışıklı dövüş ile Hakem Kuruluna taşınan toplu sözleşme süreci, memur ve emeklilerinin önümüzdeki iki yılını heba etmiştir.

Yasa gereği Mart ve Kasım aylarında toplanması gereken Kamu Personeli Danışma Kurulu hala toplanmamış, birikmiş sorunların masaya taşınması önlenmiştir.

13 Aralık günü kamu işçilerine yılın son ikramiyesi ödenecektir. Memurlar yasada yer alan ikramiye hakkı ısrarla gündeme getirilmemekte, görüşme konusu yapılmamakta, görüşüleceği platformlar sözde yetkili sendikalar tarafından bloke edilmektedir.

MEMUR VE EMEKLİLERİNİN KASIM 2019 KAYIPLARI NE KADAR?

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Kasım ayı enflasyon oranı kapsamında (aile ve çocuk yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin ve alacak miktarının özeti şudur:

Bilindiği gibi Temmuz ayında, yılın ikinci yarısı için memur ve emeklilerin aylıklarına toplu sözleşme uyarınca % 5 artış yapılmıştır. Temmuz-Kasım döneminde kümülatif enflasyon % 5.71’e ulaşmıştır.

Bu durumda; 12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin Temmuz aylığına yapılan 157.53 TL artışın  Kasım  ayında tamamı erimiş, 33.18 TL alacak doğmuştur.

Aynı şekilde;

-9/1 derece/kadrodaki bir memurun alacak miktarı 35.56 TL,

-7/1 derece/kadrodaki öğretmeninin alacak miktarı 40.33 TL,

-8/3 derece/kadrodaki pratisyen doktorun alacak miktarı 58.15 TL,

-12/3 derece/kadrodaki hemşirenin alacak miktarı 39.01 TL

-1/4 derece/kadrodaki mühendisin (büro) alacak miktarı 61.77 TL’dir.

Kasım  ayı enflasyonu memur ve emeklileri  için kış mevsiminin zor geçeceğini göstermektedir.”

Etiketler:
Paylaş:

Diğer Yazılar

Yorum Yap