Çorum Mercek Haber

“Hitit Üniversitesine yakışmadı”

“Hitit Üniversitesine yakışmadı”

Eğitim-Sen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Gül, “küfürlü, cinsiyetçi, antidemokratik tavır üniversiteye yakışmaz!” dedi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Gül, Hitit Üniversitesi’nde bir dekanın, bayan bir öğretim görevlisine hakaret dolu ve küfürlü bir şekilde hitap etmesini sert dille eleştirerek, bu tarz bir üslubun asla kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Gül, “Hem ülkemiz üniversitelerinin hem de ilimiz üniversitesinin ulusal ve uluslararası boyutta bilimsel başarılarla gündeme gelmesi toplumun beklentisi iken bu şekilde cinsiyetçi küfürler, itiraf eder gibi liyakatsizlik iddiaları ve antidemokratik işleyişle gündeme gelmesi düşündürücüdür” dedi.

Mustafa Gül’ün konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

“Çorum Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde fakültenin yönetim kurulu toplantısı sırasında, kamuoyuna sosyal medya aracılığıyla yansıyan görüntüler üniversiteler ile ilgili liyakat ve akademisyen ilişkilerindeki düzey ve karar almalardaki antidemokratik işleyişle   ilgili durumu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Ülke genelindeki üniversitelerde olduğu gibi Hitit Üniversitesinde de erkek egemen bir üniversite yönetim yapılanması bir gerçektir. Bunun örneği ilimizde yaşanan tartışma sırasında bir kadın öğretim görevlisine bir fakültenin erkek olan dekanı tarafından cinsiyetçi bir küfür etmesi aslında üniversitede hakim olan anlayışın tam da turnusolü olmuştur. Bu tarz ve üslup asla kabul edilemez.

İki öğretim görevlisinin kurulda meslektaşları önünde gerçekleştirdiği tartışmanın bir diğer boyutu da karşılıklı birbirlerinin akademik ünvanlarıyla ilgili bulundukları iddialardır. Yıllardır üniversitelerde akademik ünvanların, nasıl alındığı (verildiği) kadroların hangi kriterlere göre oluşturulduğu bilinmektedir. Bu  yükselmelerde liyakat, bilimsellik, objektiflik, akademik üretim gibi kriterlerin değil tamamen ideolojik yandaşlığın, biat etmenin esas alındığını biliyoruz. Bilim çevrelerinin ve halkın üniversitelere güveni çok azdır.

Eğitim Sen olarak yıllardır insan, toplum, doğa yararına demokratik, özgür, bilimsel üniversite talebimizi ifade ediyoruz. Bu yönde mücadelemizi sürdürüyoruz. Ancak yaşanan görüntüler bize üniversitelerin demokratik işleyişi ve özgürlükçülüğü konusunda da ülkemiz gerçekliğinin tipik bir örneğini göstermiştir. Bir kurulun demokratik bir şekilde işlemesi gerekiyorken; yansıyan görüntülerdeki ‘’ben ne dersem o olur ‘’ tarzındaki ifadeler antidemokratik, tekçi bir zihniyetin hakim olduğunu göstermektedir.

Hem ülkemiz üniversitelerinin hem de ilimiz üniversitesinin ulusal ve uluslararası boyutta bilimsel başarılarla gündeme gelmesi toplumun beklentisi iken bu şekilde cinsiyetçi küfürler, itiraf eder gibi liyakatsizlik iddiaları ve antidemokratik işleyişle gündeme gelmesi düşündürücüdür. Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak; YÖK ve Hitit Üniversitesi Rektörlüğünün konuyla ilgili bulunacağı girişimlerin takipçisi olacağımızı belirtiriz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ