Çorum Mercek Haber

“Faizli para ile cami yaptırmak caiz mi?”

“Faizli para ile cami yaptırmak caiz mi?”

Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz, Çorum Belediyesi’ni borç batağına sokan mantığın sorgulanması gerektiğini belirterek, başka kurumların yapması gereken yatırımları belediyenin yaptığına dikkati çekti.

Tuncay Yılmaz, “Milli Eğitimin yapması gereken okulu, Diyanetin yapması gereken camiyi, Kuran kursunu, Spor Bakanlığının yapması gereken stadyumu neden Çorum Belediyesi yapar?” diye sordu.

Çorum Belediyesi’nin faizli para ile borç alarak cami, Kuran kursları binası ve mescit yaptırdığına işaret eden Yılmaz, belediye yönetiminin bu yatırımlarla Çorum halkını 188 milyon liralık borca soktuğunu kaydetti.

İl Müftüsüne de bazı sorular yönelten Yılmaz, “faizli para ile yapılan Kuran Kursunda din eğitimi verilebilir mi? Faizli para ile yapılan camide kılınan namazın dinde yeri nedir? Faizli para ile yapılan İmam Hatipten mezun olan ve sizin kurumunuzda imam olan din görevlisinin arkasında namaz kılınır mı?” dedi.

KREŞİ BULANA 10 CUMHURİYET ALTINI

Sosyal medya hesabından Çorum Belediyesi’nin 477 bin TL’ye yaptırdığı kreşi bulana 10 cumhuriyet altını vereceğini bildiren Tuncay Yılmaz, şimdi de belediyeyi borç batağına sürükleyen listeyi yayınladı.

CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz, “Çorum Belediyesinin yapıldığı tarihte neredeyse lüks iki daire parası ödeyerek 477 bin TL’ye yaptırdığı kreşi bulan ilk on kişinin her birine ‘on cumhuriyet altını’ vereceğim. Çekiliş yok kura yok. Üzerinde Çorum Belediyesi Kreşi yazan bu kreşi bul fotoğrafını çek getir cumhuriyet altınını al” ifadesine yer verdi.

BORÇ BATAĞINDAKİ BELEDİYE DİYANET İÇİN CAMİ YAPTIRIYOR

Yılmaz, ayrıca camiye, Kuran kurslarına, spor salonlarına karşı olmadıklarını, ancak başka kurumların yapması gereken yatırımların belediye tarafından yaptırıldığını, böylelikle büyük bir borç yükünün altına girildiğini vurguladı.

Yılmaz, İl Müftüsü Muharrem Biçer’in belediye yetkililerine teşekkür ettiğine dikkati çekerek, “Tabi ki müftü teşekkür edecek. Stat yaptırdık bedava bakanlığa verdik, cami, Kuran kursu yaptırdık bedava Diyanet’e verdik. Çorum’a AKP iktidarı ne verdi: hiç. Belediye mülklerini satarak borç ödeme peşinde. Bu paralar hepimizin parası. Biz Diyanet’in yaptığı camiye karşı değiliz. Biz borç batağında olan Çorum Belediyesinin daha da batağa sürüklenmesine karşıyız” dedi.

Tuncay Yılmaz’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Arkadaşlar sadece bir tane kreş adı altında yapılan harcamayı yazdım. Belediye yönetimi akşama kadar kapı kapı gezdi. Şimdi sizlere bugünkü belediye yetkililerinin yaptığı açıklama mantığıyla 2018 Sayıştay raporunda yazan ifadeyi paylaşıyorum. Arkadaşların mantığıyla söylersek bu raporu hazırlayan Sayıştay müfettişler cami ve Kur’an kurslarının yapımına karşı olmalılar. Belediyeyi borç batağına sokan liste içerisinde camileri yazan müfettişler CHP’li mi acaba? İki tane lüks daire parasına bir caminin giriş katına kreş olarak ihaleye çıkıp Kuran Kursu yaptığını iddia eden sayın yetkililer. Bu borçlanmanın hesabını bundan sonra sayın müftümüze mi soracağız. Sayıştayın muhatabı müftü bey mi? Merak edenler il müftülüğüne müracaat etsin demişler.

Sadece camilere harcanan Sayıştay raporunda geçen rakam

11.249.360 TL=13.274.000 TL

Çorum Belediyesi Hayrettin Karaman İmam Hatip Lisesi Külliyesine harcanan para toplamda 32.797.000+KDV= 38.701.172,72

Sadece bir teşekkür belgesi ile ödüllendirdiği belediyenin yaptığı kursların tefrişatını bile yapmayı kabul etmeyen Diyanet için harcanan toplam rakam 150 milyon TL.

“188 MİLYONLUK BORCA SÜRÜKLENDİK”

Tabi ki müftü teşekkür edecek. Stat yaptırdık, bedava bakanlığa verdik. Cami, Kuran kursu yaptırdık, bedava Diyanet’e verdik. Çorum’a AKP iktidarı ne verdi: hiç. Belediye mülklerini satarak borç ödeme peşinde. Bu paralar hepimizin parası. Biz Diyanet’in yaptığı camiye karşı değiliz. Biz borç batağında olan Çorum Belediyesi’nin daha da batağa sürüklenmesine karşıyız.

Sayıştay raporu 38 ve 39. sayfalar…

Tüm bu mevzuat ışığında belediyenin borçlanma sebepleri ve borç yükü incelendiğinde yapılan yatırımlar ve yatırımın gerçekleşme tutarları ile tarihileri aşağıda özetlenmiştir.

– 4 adet mescid yapımı işi 2017-2018 yıllarında gerçekleşmiş olup 5.528.720,00 TL

– Cami yapım işi 2018 yılı 1.090.320,00 TL

– 3 adet mahalle mescit yapım işi 2017-2018 yıllarında gerçekleşmiş olup, 3.540.000,00 TL

– Çorum Belediyesi Hayrettin Karaman İmam Hatip Lisesi yapım işi 2018 yılına kalan borç 22.240.713,16 TL

– Çorum Belediyesi Hayrettin Karaman İmam Hatip Lisesi ek tesisleri yapımı (cami, spor salonu yurt) 12.671.000 TL

– Çorum Belediyesi Hayrettin Karaman İmam Hatip Lisesi ek tesisleri uygulama projesi alımı 135.000 TL

– Yeni yapılan Çorum Belediyesi Hayrettin Karaman İmam Hatip Lisesi ek tesisleri onarım bakım işi 368.604 TL

– Yukarıda belirtilen yatırımlar incelendiğinde yatırımların birçoğunun başlangıç tarihi 2017 yılı olup, ödemeleri devam etmektedir. Yatırımların detayına inildiğinde 5393 sayılı

Belediye Kanunun Belediyenin görev ve sorumlulukları başlıklı 14’üncü maddesinin ikinci bendinde belirtilen ihtiyari görevleri sebebiyle yapılmış olduğu görülmüştür.

Yine bu yatırımlarından Çorum Belediyesi Hayrettin Karaman İmam Hatip Lisesi yapım işinde ve spor salonu yapım işinde nakit yetersizliği sebebiyle krediye başvurulmuş olup, toplamda 19.434.299,70 TL iller bankasına ve özel bir bankaya faiz tutarı borçlanılmıştır.

Sonuç olarak önceki bulgumuzda da belirttiğimiz üzere 2017-2018 yılları belediye gelirleri incelendiğinde gelirlerin giderleri karşılayamadığı tespit edilmiştir. Belediyede nakit yetersizliği bulunmasına rağmen yapılan yatırımlar nedeniyle yüklendiği krediler ve faizleri ile birlikte diğer giderleri düşünüldüğünde sürdürülemeyecek bir borç sarmalı içinde olduğu görülmüştür.

Şimdi soruyorum sayın Müftümüze

– Faiz haram mıdır?

– Faizli para ile yapılan Kuran Kursunda din eğitimi verilebilir mi?

– Faizli para ile yapılan camide kılınan namazın dinde yeri nedir?

– Faizli para ile yapılan İmam Hatipten mezun olan ve sizin kurumunuzda imam olan din görevlisinin arkasında namaz kılınır mı?

– 280 bin nüfuslu Çorum’da Milönü dediğimiz Alevi vatandaşlarımızın yaşadığı bölgede yollara asfalt bile yapılmazken, 150 milyon TL harcanarak belediyenin Diyanetin yapması gereken cami, Kuran kursu yapması kul hakkına girer mi?

Sayın müftüm faiz haram değil diyorsa söyleyecek sözüm yok zaten. Biz dinin istismar edilmesine karşıyız. Camiye karşı değiliz kul hakkı ile faizli para ile borç ile yapılan tüm işlere karşıyız.

Tüm bunların Çorumluya maliyeti 188 milyon TL.

Daha Azap Ahmet Camii tuvaletine harcanan 379 bin TL ve Kargı’ya, Alaca’ya, Dodurga’ya yapılan cami onarım bakım yapımına harcanan 1 milyon TL yok bu hesapta.

Çorum halkının bir kuruşunun çarçur edilmesine müsaade etmeyeceğiz…”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ