Çorum Mercek Haber

Kalehisar’da arkeolojik araştırmalar başladı

Kalehisar’da arkeolojik araştırmalar başladı

Anadolu Selçuklu kenti Kalehisar’da arkeolojik araştırmalar başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleri ile “Çorum İli ve İlçelerinde, Orta Karadeniz’de Anadolu Selçuklu Dönemi Yapıları” konulu çalışmaya bağlı olarak ilimiz Alaca İlçesi Mahmudiye Köyü sınırları içerisinde bulunan Kalehisar ören yerinde araştırmalara başlanıldı.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin himayelerinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Alaca Kaymakamlığı’nın desteği ile başlatılan çalışmalar, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Mahmud Drahor, Uşak Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Günnur Aydoğdu, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinden Araştırma Görevlisi Ali Rıza Bilgin, Gümüşhane Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Beste Çok, İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsünden Yaser Dallal ile Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölümü lisans öğrencilerinden Necla Başar, Berfin Yetiş, Nihal Çağlanoğlu, Okan Güngör ve Bakanlık Temsilcisi Çorum Müzesi Uzmanı Firdevs Yıldırım’dan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

Araştırma heyeti, Vali Mustafa Çiftçi’yi makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Çorum Valiliği’nden yapılan açıklamada ise konuyla ilgili şu bilgiler verildi:

“Mahmudiye Köyü yakınındaki sit alanı içerisinde, Behramşah Külliyesi ismiyle de bilinen bir medrese ile bu yapının güneydoğusunda bir kervansaray günümüzde ayakta olan yapılardandır. Bu yapıların güneybatısında yer alan Kalehisar Kalesinde ise yine bu yapılar ile çağdaş olduğu düşünülen sur kalıntıları ve karakol binası olduğu düşünülen bir yapı bulunmaktadır. Çalışmalar neticesinde yapılan tespitler, burasının Anadolu Selçuklu dönemine ait bir kent olduğunu doğrulamaktadır. Kalehisar, Orta Karadeniz bölgesinde araştırması devam eden tek Anadolu Selçuklu kenti olma özelliği ile öne çıkmaktadır. Topoğrafik, jeofizik çalışmaları ve yüzeydeki seramik buluntuların incelenmesi sonucunda kentle ilgili verilerin artacağı ve çalışmaların önümüzdeki yıllarda da devam edeceği düşünülmektedir.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ