Çorum Mercek Haber

Arife duaları artık topluca yapılacak

Arife duaları artık topluca yapılacak

Çorum’da her bayram arifesi 7 ayrı programla sürdürülen arife duası geleneği, artık tek merkezden ve daha geniş kapsamlı olarak yapılacak.

Çorum’da asırlardır devam eden ve Ramazan ve Kurban Bayramı arifelerinde hayata geçirilen “Arife Duası” geleneği sürüyor.

Her bayram arifesinde toplam 7 ayrı dua programı organize ediliyor.

Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, arife duası geleneğini sürdürmek ve gelecek kuşaklara aktarmak için çaba gösterdiklerini, artık bu organizasyonları tek merkezden yapmayı uygun gördüklerini söyledi.

Geleneğin yaşatılması için her Arife günü Oto Tamirciler Odası, Çilingirciler ve Sobacılar Odası, Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası, leblebiciler, Çorum Dikiciler ve Kunduracılar Odası, Saraçlar Ocağı ve Toprak Sanayicileri Kooperatifi tarafından program düzenleniyor.

Ancak gerek protokol üyeleri, gerekse esnaf, ayrı ayrı düzenlenen dua programlarına katılmakta güçlük çekiyor. Bir programa katılan protokol mensubu, diğer bir programa zaman ayıramıyor. Bir kişinin tüm programlara katılabilmesi için Arife gününün tamamını ayırması gerekiyor. Bir veya birkaç programa katılınması halinde ise esnaf ve sanatkarlar arasında “ayrımcılık yapılıyor”, “o odanın duasına katıldı, bizimkine katılmadı” söylentileri oluşuyor.

Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve ÇESOB Başkanı Recep Gür, kamuoyundan gelen tepkileri ve talepleri dikkate alarak arife dualarının bir veya iki merkezden yapılmasını uygun gördü.

Önümüzdeki Ramazan ve Kurban Bayramlarında arife dualarının parça parça yerine topluca yapılması, daha geniş katılım sağlanması için çalışma yapılacak.

Konuyla ilgili bilgi veren ÇESOB Başkanı Recep Gür, öğle namazının ardından Sobacılar Arastasında, ikindi namazının ardından da Ayakkabıcılar Arastasında dua etkinliği düzenlenebileceğini, böylelikle hem geleneğin devam ettirileceğini, hem de dağınıklığın giderilmiş olabileceğini söyledi. Gür, önümüzdeki bayramlarda arife duasının geniş katılımlı ve iki merkezden yapılmasına sıcak baktıklarını iletti.

Bu arada bazı yetkililer ise arife duasının tüm esnaf odalarının katılımı ile ÇESOB binasında tek merkezden yapılmasını öneriyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ