Çorum Mercek Haber

İlk bal hasadını protokol üyeleri yaptı

İlk bal hasadını protokol üyeleri yaptı

Çorum protokolü, ilk bal hasadını başlattı.

Vali Mustafa Çiftçi ile Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Oğuzhan Kaya, Mecitözü İlçesinin Söğütyolu (Danın) Köyünde Çorum İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen “Bal Hasadı” etkinliğine katıldı.

PROTOKOL MASKE GİYİP BAL ALDI, MİLLETVEKİLİ KAYA UZAKTAN İZLEDİ

Tören sırasında Vali Mustafa Çiftçi, Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve birlik başkanları maske giyerek arı kovanlarından bal hasadı yaptı.

Milletvekili Oğuzhan Kaya ise kilosundan dolayı maske giyemedi. Kaya bu nedenle bal hasadını uzaktan izlemek zorunda kaldı.

ÇORUM’DA KOVAN BAŞI 24 KİLO BAL ÜRETİLİYOR

Törende bir konuşma yapan Vali Mustafa Çiftçi, Türkiye’nin kovan varlığı açısından dünyanın üçüncü, bal üretiminde ise Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye’de kovan başına bal üretiminin ortalama 15 kilogram olduğunu belirten Çiftçi, “Çorum’un kovan başına bal üretim ortalaması 24 kilogram. Dolayısıyla Çorum, Türkiye ortalamasının üzerinde bal üretiyor. Demek ki bizim coğrafyamız bal üretimi için oldukça bereketli, mümbit bir bölge. Çorum, bal üretimi için biçilmiş kaftan. Çorum’da daha çok ayçiçeği, kır çiçek ve yayla balı üretimi yapılıyor” şeklinde konuştu.

750 TON BAL ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Saygı ise Çorum’da bu yıl 750 ton bal üretimi hedeflediklerini belirtti.

Şu ana kadar 650 ton civarında bal hasadı gerçekleştirdiklerini aktaran Saygı, “İlimizde mevsim şartları bu yıl arıcılık için son derece uygun gerçekleşti. Dolayısıyla 750 ton civarında bal elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.

550 ARICI, 37 BİN KOVANDA BAL ÜRETİYOR

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı ise, 550 bal üreticisi ve 37 bin kovan bulunan Çorum’da yıllık 650 ton bal, 6 bin ton bal mumu üretimi yapıldığını açıkladı. Sarı, Çorum’un bal üretiminde sahip olduğu potansiyeli geliştirerek, Türkiye’de söz sahibi olan bir il olmasını amaçladıklarını belirtti. Türkiye’nin ilk damızlık ana arı üretimi istasyonu bulunan Çorum’da bin 500 adet ana arı üretimi gerçekleştirildiğini dile getiren Sarı, bu projenin arıcılığın gelişmesine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Vali Çiftçi ve beraberindekiler, maske giyerek arı kovanlarından petek bal aldı.

Vali Çiftçi, milletvekilleri ve beraberindeki heyet, daha sonra bal çıtalarının sırrını bozarak bal süzme makinası ile balın nasıl süzüldüğünü izledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ