Çorum Mercek Haber

Çorum’da kenevir ekimi yaygınlaştırılacak

Çorum’da kenevir ekimi yaygınlaştırılacak

Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentteki kenevir ekimi ve üretimi hakkında bilgi vererek, sadece iki kişinin kenevir bitkisi ekimi yaptığını bildirdi.

Valilik makamı aracılığıyla yapılan açıklamada; “Yönetmelik kapsamında 1 Ocak ve 1 Nisan tarihleri arasında ilimizde başvuru sayısı 2 kişi olup, 253,5 dekarlık alanda ekime izin verilmiştir. Ancak ihtiyaç duyulan tohumu serbest piyasa ve araştırma enstitülerinden çiftçilerin temin edememesinden dolayı 253 dekarlık alanda ekim yapılamamış, 0,5 dekarlık endüstriyel kenevir ekimi Mecitözü ilçesinde gerçekleştirilmiştir” denildi.

Açıklamada şu bilgiler yer alıyor:

“Bazı basın yayın organlarında yapılan kenevir bitkisi ile ilgili haberler üzerine açıklama yapma gereği duyulmuştur.

29 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmeliğe göre; aralarında Çorum’un da bulunduğu 19 ilde kenevir ekimine izin verilmiştir.

Yönetmelik kapsamında 1 Ocak ve 1 Nisan tarihleri arasında ilimizde başvuru sayısı 2 kişi olup, 253,5 dekarlık alanda ekime izin verilmiştir. Ancak ihtiyaç duyulan tohumu serbest piyasa ve araştırma enstitülerinden çiftçilerin temin edememesinden dolayı 253 dekarlık alanda ekim yapılamamış, 0,5 dekarlık endüstriyel kenevir ekimi Mecitözü ilçesinde gerçekleştirilmiştir.

Cumhurbaşkanımız konuyu kamuoyunun gündemine taşıdığı zaman Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yaşlı bir çiftçi hobi amaçlı olarak 10 dekarlık alanda ekimi yerli çeşitle yapmıştır.

Konuya istinaden 19 Mayıs Üniversitesi ve Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Vezirköprü’de araştırmalara başlamıştır.

Yerel olarak üretilen bu kenevir tohumunu, Vezir ve Narlı isimlerinde tescil etme çalışmaları devam etmektedir.

2020 yılında ülkemizin tohum ihtiyacını gidermek üzere Bakanlığımız ve Araştırma merkezleri tohum üretimine hız vermiştir.

Yapılan haberlerde belirtildiği gibi, ilimizde kenevir üretiminin maliyetinin yüksek olması nedeniyle ekim yapılamaması söz konusu değildir. Sadece tohum temin edilemediğinden ekim yapılamamıştır.

Kenevir ekiminde Samsun ilinin öne çıkması ise,Türkiye’de sadece bir çiftçinin Vezirköprü ilçesinde 10 dekar kenevir ekmiş olmasından ve Araştırma Enstitüsünün de Samsun ilinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.

2020 yılında tohum temini noktasında ve ekim konusunda sahada çiftçilerimize detaylı bilgi vererek, Çorum’da ekimi hızlandırarak, kenevir bitkisinin geniş sahalarda ekimini gerçekleştirme hedefindeyiz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ