Çorum Mercek Haber

Çorum heyeti Litvanya’da ‘Akıllı Şehir’ projesini inceledi

Çorum heyeti Litvanya’da ‘Akıllı Şehir’ projesini inceledi

“Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı”  kapsamında hazırlanan, ev sahibi ve yürütücülüğünü Çorum Belediyesi’nin yaptığı ‘Akıllı Şehir İçin Yol Haritası (A Roadmap For Smart City)’ isimli projenin ikinci çalışma ziyareti Litvanya’nın Telsiai Belediyesi’ne yapıldı.

Telsiai Belediyesi’nin konuğu olarak Telsiai şehrini ziyaret eden heyette, Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü ve Belediye birim yöneticileri yer aldı. Proje ortakları olarak Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ve Hitit Üniversitesi temsilcilerinin de yer aldığı heyete projenin bir diğer yurtdışı ortağı Macaristan’ın Szarvas Belediyesi temsilcileri de katıldı.

Telsiai Belediyesine yapılan ziyarette Belediye Başkanı Kęstutis Gusarovas tarafından karşılanan heyet için Belediye Meclis salonunda bir toplantı düzenlendi. Belediye yöneticileri, Siauliai bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda söz alan Gusarovas,  proje ekibini Telsiai’de karşılamaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi. Başkan Kęstutis Gusarovas, yaptığı konuşmada şehrin öne çıkan tarihi özelliklerinden bahsederek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Türkiye, Macaristan ve Litvanya’dan 3 belediyenin bir araya gelerek şehirlerin sürdürülebilir kalkınmalarına katkı sağlayacak böyle bir projenin başarı ile tamamlanmasını dileyen ve önümüzdeki dönemde de birlikte projeler üretilmesi gerektiğini belirten Başkan, Akıllı Şehir İçin Yol Haritası projesini yürüten heyete teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü; Türkiye ve AB üyesi ülkelerdeki yerel yönetimler arasında sürdürülebilir yapılar oluşturmayı hedefleyen “Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında dost ve müttefik ülke Litvanya’da bulunmaktan dolayı memnuniyetini ifade etti.

Konuşmasında; Çorum Belediyesi olarak, proje ortakları Szarvas Belediyesi, Hitit Üniversitesi, Ticaret Sanayi Odası ile birlikte çalışma ziyaretinin her iki ülke ve şehir arasında güzel sonuçlar ortaya koyacağına inandığını ifade eden Çöplü, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın da selamlarını iletti. 

Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü konuşmasında; “Türkiye ve AB üyesi ülkelerdeki yerel yönetimler arasında sürdürülebilir yapılar oluşturmayı hedefleyen “Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında dost ve müttefik ülke Litvanya’da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim.

Türkiye ve AB yerel yönetimleri arasında yerel yönetimlerin AB bütünleşme sürecindeki rollerini güçlendirmeyi amaçlayan bu proje Litvanyalı dostlarımız ve Türkler arasındaki dostluğu daha da güçlendirecektir.

Türkiye ve Litvanya ortak bir geçmişin birikimi birbirlerini dost olarak gören iki müttefik ülke. İki ülkenin tarihleri her biri diğerinden etkileyici centilmenlik ve kadirşinaslık hikâyeleriyle dolu.

17 Eylül 1930 tarihinde Türkiye ve Litvanya arasında “Dostluk Anlaşması” imzalandı. Dolayısıyla 89 yıllık, neredeyse bir asra yaklaşan bir dostluğumuz var.

Ticari ilişkilerimiz artıyor. Turizm alanında Litvanyalıların en çok ülkemizi tercih etmesi ise bizim için başka bir gurur kaynağı. İnşallah bu ilişkiler daha da artacaktır…

Ortak değerleri çoğaltmak mümkün. Ekonomik, sosyal, siyasi çalışmalarla bu ortak değerleri daha da çoğaltmamız ve güçlendirmemiz gerekiyor.

“Şehir Eşleştirme Hibe Programı” her iki ülke ve şehir arasında daha kapsamlı ortak çalışmaların zemini olacaktır.

Program kapsamındaki şehirler arasında kurulan bağ, her iki millet için güzel çalışmalar yapılmasına vesile olacaktır.

Gerek Macaristan ve gerekse burada yeni kurulan dostlukların bir gereği olarak; sizleri ülkemizde ve şehrimizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

Telsiai’ye  gerçekleştirilen ziyarette sanayi ve ticari ilişkiler konusunda da işbirliği fırsatları değerlendirildi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi Turgut İlgü tarafından katılımcılara Çorum sanayisi konusunda brifing verildi. Toplantının sonrasında Litvanya’nın en büyük süt ürünleri üreticisi olan ve üretim tesisleri Telsiai’de olan, günlük 1 milyon litre süt işleme kapasiteli Dziugas peynir işletmesi ziyaret edildi.  Ziyarette firma temsilcileri heyete çalışmaları ve işbirliği fırsatları konusunda brifing verdi.

Ziyaretin ikinci gününde proje etkinlikleri kapsamında Akıllı Şehir uygulamaları semineri düzenlendi. Belediye çalışanları ve öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda proje koordinatörü Ömer Maz ve Koordinatör Yardımcısı Mehmet Aydınkal proje ve Çorum Belediyesi faaliyetleri hakkında bilgiler paylaştı. Sonrasında Telsiai Belediyesi proje yöneticisi Evelina Dirzininkiene tarafından akıllı şehir tanımı, bileşenleri ve uygulamaları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Heyet, etkinlikler kapsamında belediyenin akıllı şehir uygulamaları konusundaki ziyaretlerinin yanısıra  her yıl geleneksel olarak düzenlenen Telsiai Samagotian festivaline de katılım sağladı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ