Çorum Mercek Haber

7 bin yıllık Anadolu buğdayı yeniden hayat bulacak

7 bin yıllık Anadolu buğdayı yeniden hayat bulacak

1’e 400 veren 7 bin yıllık Anadolu buğdayı, İskilipli çiftçilere dağıtıldı. Ata yadigarı “Siyez” buğday, Çorum topraklarında yeniden hayat bulacak.

Üretici dostu ve doğa aşığı olarak bilinen İskilip Kaymakamı Bayezit Bestami Alkan 1’e 400 veren 7 bin yıllık Anadolu buğdayının tohumlarını İskilip’e getirtti.

Verilen bilgiye göre; Kayseri – Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden buğday çıktığını duyan Mikrobiyoloji Uzmanı Metin Öztürk, bu tohumların peşine düştü. Uzun uğraşlar sonunda 7 bin yıl öncesine dayanan ata yadigari hakiki Anadolu buğdayı “Siyez” den birkaç tohum alabilen Öztürk, bunları tarlasına ekip çoğaltmayı başardı.

İskilip Kaymakamı Bayezit Bestami Alkan ise 1’e 400 veren 7 bin yıllık Anadolu buğdayı “Siyez”in tohumlarını İskilip’e getirtti.

Kaymakam Bayezit Bestami Alkan ve Belediye Başkan Vekili Erol Kambur, ata yadigarı tohumları İskilipli üreticilere dağıttı. Her bir üreticiye 500 gramlık buğday tohumu dağıtıldığı öğrenildi.

İskilipli çiftçiler, şimdi tarihi buğdaya yeniden hayat vermek, buğdayın üretimini yaygınlaştırmak ve Siyez’i Türk tarımına kazandırmak için harekete geçti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ