Süne ve kımıla karşı keklikli mücadele
Hububatta süne ve kımıl mücadelesi kapsamında doğaya 1500 adet keklik salındı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce süneyle biyolojik mücadele programı kapsamında; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ticaret Borsasının katkılarıyla Çankırı’daki üretim tesisinden getirtilen 1500 kınalı keklik, Alaca ilçesine bağlı Akpınar köyünde gerçekleştirilen törenle doğaya bırakıldı.
Törene, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Çolak, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ, Alaca Belediye Başkanı Muhammed Esat Eyvaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Hasan Terzioğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, oda başkanları ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Törende bir konuşma yapan Vali Mustafa Çiftçi, Çorum’un 42 bin ailenin geçimini sağladığı bir tarım şehri olduğunu belirterek, Çorum’da her yıl ortalama 223 bin hektar alanda 600 bin ton buğday üretildiğine işaret etti.
Vali Çiftçi, “Üretilen buğdayın kalitesini etkileyen faktörlerin başında süne ve kımıl adı verilen zararlılar geliyor. Bunlarla ciddi manada mücadele edilmesi gerekiyor” dedi.
Konuşmasının devamında, doğada bir dengenin olduğunu vurgulayan Vali Çiftçi, dışarıdan veya insan müdahalesi olmadığında doğadaki dengenin mükemmel bir şekilde işlediğini belirtip, on farklı noktaya bırakacakları kekliklerle doğanın dengesine katkı sağlanacağını ve süne ile mücadelenin biyolojik yöntemlerle yapılması gerektiği kimyasal mücadeleye son çare olarak düşündüklerini ayrıca süne ile mücadelenin biyolojik yöntemlerle yapılması, kimyasal mücadeleye son çare olarak başvurması gerektiği ifade etti.
Protokol konuşmalarının ardından kafeslerdeki kınalı keklikler, doğaya salındı.