Çorum Mercek Haber

Solucan gübresi yaygınlaştırılacak

Solucan gübresi yaygınlaştırılacak

Çorum’da 10 çiftçiye solucan gübresi üretim ünitesi hibe edildi.

Kısa adı YHKB olan Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği’nin sahip olduğu “Bitki ve Hayvan Atıklarından Kompost ve Vermikompost Üretilmesi” projesinin Çorum ayağı dağıtım töreni gerçekleştirildi.

TR 83 Bölgesi’nde çevre sorunu haline gelen tarımsal ve hayvansal atıkların işlenmesi konusunda ekonomik, sürdürülebilir ve çevre dostu bir tarımsal üretim modeli sunulması, küçük ve orta ölçekli tarım ve hayvan üreticileri için düşük girdili üretim sisteminin mümkün kılınarak gelenekselden organik tarıma geçişe destek verilmesi ve Yeşilırmak Havzası’nda kırsal kesimin sürdürülebilir ekonomik kalkınması açısından önem arz eden, Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği’nin sahibi olduğu “Bitki ve Hayvan Atıklarından Kompost ve Vermikompost Üretilmesi” adlı projenin Çorum ayağında, proje kapsamında hibe solucan gübresi üretim üniteleri dağıtıldı.

İl Özel İdaresi’nde gerçekleştirilen dağıtım törenine Vali Mustafa Çiftçi, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Günay, YHKB Müdürü Yasemin Çoban, Özel İdare Genel Sekreteri Recep Cıplak, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı ve çiftçiler katıldı.

Dağıtım töreni YHKB Müdürü Yasemin Çoban’ın projeyi tanıtan konuşmasıyla başladı.

Organik gübre üretiminin önemli olduğunu kaydeden Çoban, ABD, Kanada ve İngiltere’de bu noktada çok önemli gelişmelerin sağlandığını söyledi.

Çoban, YHKB olarak 4 ilde 450 kişiye solucan gübresi üretimi konusunda eğitim verdiklerini, eğitimlerin sonucunda ise 40 kişinin bu üniteleri almaya hak kazandığını dile getirdi.

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Günay da yaptığı konuşmada emeği geçenlere teşekkür ederken, Vali Mustafa Çiftçi ise organik gübre kullanımının ciddi şekilde üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu kaydetti. Kullanılan kimyasal gübrelerin zamanla hem verimli toprağı, hem de su kaynaklarını kullanılamaz hale getirdiğine dikkat çeken Çiftçi, söz konusu projenin bir tarım kenti olan Çorum için son derece verimli bir proje olduğunu bildirdi.

Yapılan konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı projenin uygulanmasında pilot okul seçilen 19 Mayıs İlkokulu, Fatih Sultan Mehmet İlkokulu, Dumlupınar Ortaokulu ve Şehit Mustafa Solak Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne plaketleri verildi.

YHKB’nin yürütmüş olduğu söz konusu proje kapsamında eğitimlere katılarak tarımsal ve hayvansal atıkların işlenmesi konusunda ekonomik, sürdürülebilir ve çevre dostu bir tarımsal üretim modeli oluşturarak, gelenekselden organik tarıma geçirilmesinde 5 bin adet Kaliforniya solucanı, 2 bin litre hacimli IBC tank, gübre kırma makineleri ve nem ölçerlerden oluşan organik gübre üretim ünitesini hibe almaya hak kazanan Ülkiye Keçeci, Alparslan Ceylan, Neşe Mert, Hülya Elmas, Meliha Fakıoğlu, Gülbanu Serttaş, Layıka Burcu Çenesiz, Semra Şahin ve Ayşenur Demirdiş’e hibelerinin verilmesinin ardından tören sona erdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ