Çorum Mercek Haber

Çorum’da ‘Nevruz’ coşkusu

Çorum’da ‘Nevruz’ coşkusu

Baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eden Nevruz Bayramı, Çorum’da coşkuyla kutlandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Nevruz programı Mimar Sinan Ortaokulu’nda yapıldı.

Okulun bahçesinde gerçekleştirilen kutlama programına; Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan,  Müftü Yardımcısı Abdullah Pamuklu, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, bazı daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Nevruz kutlaması Çorum Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterisiyle başladı.

Mehter Takımı’nın açılış gösterisinden sonra kutlama, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması, halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Okul Müdürü Selami Körüklü’nün günün anlam ve önemin uygun konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Recep Yüksel de bir konuşma yaptı.

Yüksel, “Tarihimiz, kültürümüz, dilimiz, dinimiz, ülkü gelecek birliğine olan güçlü inancımız bizi hem Anadolu coğrafyasında hem de Türk insanının Türk milletinin, Türk ulusunun yayıldığı tüm coğrafyada hâlâ birlik ve kenetlenmiş halde tutmaya devam ediyor” dedi.

Vali Yardımcısı Recep Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bundan birkaç yıl öncesine kadar bir kafa karışıklığı sonucu insanımız bahar bayramını ağız tadıyla gönül huzuruyla kutlayamaz duruma gelmişti. Ama devletimiz dedi ki; bu yanlış. Biz binlerce yıllık varlığız halkımızla milletimizle devletimizle binlerce yıl da var olacağız. Dolayısıyla; özellikle bahar bayramı gibi kültürümüzün kodlarına işlenmiş birikimlerimizi tüm coğrafyalarda kutlamaya devam edeceğiz dedi bunu bir kural haline getirdi. Sizlerle birlikte gençlerimizle birlikte insanlarımızla birlikte kutlamaya özen gösteriyoruz.

Bugün de bunun bir tezahürü olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla, tüm katılanlarımızla, öğrencilerimizle, gençlerimizle, hanımlarımızla, meslek örgütleri, sivil toplum örgütlerimizle kutlamak için bir araya geldik.

Bahar bayramı genel olarak biliyorsunuz günün geceyi, iyiliğin kötülüğü, enerjinin ataleti kovduğu gün dönümü olarak kabul edilir.

Bereketimiz daim olsun, umudumuz her zamankinden daha fazla olsun, birliğimize, beraberliğimize olan inancımız şimdiye kadar bizi bir araya getiren yüreğimizin, iç enerjimizin akışıyla çok daha fazla artsın, devletimizin milletimizle birlikte gücü sürekli olsun. Yalnızca Türkiye’de Anadolu coğrafyasında değil Türklerin Adriyatik’ten Çin Seddine bütün bu coğrafyada varlığı her zamankinden özellikle düşmanlarımızı kıskandıracak ölçüde miktardan çok daha fazla, çok daha güçlü, çok daha sağlam olsun.

Gençler sevgili öğrenciler lütfen sizler bu sahada gördüğünüz törenle Nevruz’u sınırlı sanmayın ailelerinizle, arkadaşlarınızla birlikte çok daha farklı hoş neşeli kutlama yöntemleri var. Sizler büyüdükçe sizlerden sonra gelecek kardeşlerinize biz akşamları koca koca ateşler yaktık. Annelerimizin patlattığı mısırlarla, bilmecelerle, çeşitli oyunlarla kutladık diye anlatmaya devam etmelisiniz.

Biz baharın uyanışını büyüklerimizden öğrendik. Biz umutsuzluğu yenmeyi onlardan öğrendik. Biz iç enerjimizi kalbimizin sesini dinlemeyi onlardan öğrendik. Biz de sizlere öğreteceğiz diyebilmelisiniz.”

Konuşmanın ardından kutlama şiir okunması, nevruz ateşinin yakılması, demir dövme töreni, nevruz sepeti takdimi, çeşitli yarışmalar, ödül töreni ve nevruz halayının çekilmesi ile sona erdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ