Çorum Mercek Haber

Afetzedelere devlet şoku!

Afetzedelere devlet şoku!

İskilip’e bağlı Karaağaç Köyü’nde çıkan yangında evleri tamamen kül olan vatandaşlara bir şok da devlet yaşattı.

2005 yılında çıkan yangında evleri tamamen kül olan köylüler, aradan 14 yıl geçmesine rağmen hâlâ yanan evlerinin mağduriyetini yaşıyor.

48 evin tamamen yandığı Karaağaç Köyü’nde afetzedelerin mağduriyetini gidermek için devletin yardım eli gecikmemişti. Yanan evlerin yerine Halk Bankası’ndan çekilecek kredi ile 20 yıl vadeli olarak yılda 1 kez toplamda ise 24.400 TL karşılığında, konut inşa edilmek üzere vatandaşlarla devlet arasında protokol imzalandı.

Ancak bu süreçte afetzedeler de kendi imkanları ile yanan evlerinin yerine yenilerini yaparak Karaağaç Köyü’nde yaşamaya devam ettiler. Devlet ise Karaağaç Köyü’ne 45 km mesafede bulunan bir alana afetzedeler için 48 adet konut yaptı.

Nitekim yangında evleri kül olan köylüler, devletin yapmış olduğu konutların yerleşim alanlarına uzak olması ve yapılan protokol gereği taksitlerin de aylık değil de yıllık olarak ödenecek olmasından dolayı köylüye ağır geldi. 2014 yılına kadar hiçbir ödeme yapılmadı. Bunun neticesinde toplam ödeyecekleri miktarın yarısı kadar da cayma bedeli olarak devlet tarafından tebligat gönderilerek ek ödeme yapılması istendi.

Bu duruma tepki gösteren afetzedeler ise; “Oturmadığımız evlere para ödemeyiz” diye itiraz ederek devletten mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Yapılan konutları almak istemediklerini dile getiren afetzedeler şu görüşler yer verdi: “Bizler bu evleri almak istemiyoruz. Oturmadığımız halde birde cayma bedeli çıkıyor karşımıza. Cayma bedelini ödeyebilecek gücümüz olsa evlerimizi alırız, ne ev alacak, ne de cayma bedelini ödeyecek gücümüz var. Buradan yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Lütfen bu duruma bir çare bulunsun. Ayrıca bu daireler için hiçbir hak talep etmiyoruz,  mümkünse devlet bu daireleri kendi kullanabilecekleri bir alan haline getirsinler biz tüm haklarımızdan feragat ediyoruz” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ