Yatırımcı ve girişimciler için yeni hibe paketi
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD II Programı Beşinci Başvuru Çağrı İlanını yayınladı.
Çağrı bütçesinin yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i ulusal kaynaktan oluşuyor.
TKDK Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Vali Mustafa Çiftçi’yi makamında ziyaret etti.
TKDK’nin Çorum yatırımlarının ele alındığı ziyarette Yalvaçer, TKDK’nin IPARD II Programı Beşinci Başvuru Çağrı İlanı hakkında Vali Çiftçi’ye bilgiler verdi.
TARIMA VE KIRSALA DESTEK
Ziyarette açıklamalarda bulunan Vali Çiftçi, TKDK’nin 2011 yılında Avrupa Komisyonu tarafından akredite edildikten sonra hibeleri kullandırmaya başladığını ifade ederek, “IPARD I döneminin tamamlanmasının ardından IPARD II döneminde de 5. Başvuru Çağrısıyla TKDK tarıma ve kırsala destek vermeye devam etmektedir” dedi.
Vali Çiftçi konuşmasına şöyle devam etti;
“Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezi’nde 16 Şubat 2019 tarihinde düzenlenen “IPARD II 5. Başvuru Çağrısı Tanıtım Programı”yla TKDK’nın 250 milyon avro, yani 1,5 milyar liralık hibe paketiyle hayvancılık ile işleme ve pazarlama sektörlerine yönelik proje çağrısına çıktığını ilan etmiştir. Çağrı bütçesinin yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i ulusal kaynaktan oluşmaktadır. Bu hibe paketiyle hayvancılık yatırımlarına 170 milyon avro yani 1 milyar lira, işleme ve pazarlama yatırımlarına da 80 milyon avro yani yaklaşık 500 milyon liralık bütçe tahsis edilmiştir. Mevcut veya yeni işletme olma durumu ile üretici örgütleri ve üretici örgütünün hakim ortak (ortaklık payının %50’den fazla) olduğu tüzel kişilikler için değişmekle birlikte hayvancılık yatırımlarında, %40-70 arasında, işleme ve pazarlama sektörü yatırımlarında da %40-50 arasında hibe verilecek. Yatırımlardaki tüm harcamalar KDV’den muaf olacak.
BAŞVURULAR 8 NİSAN – 17 MAYIS TARİHLERİNDE…
Proje Başvuru Çağrı Takvimi hakkında da bilgi veren Vali Çiftçi; “hayvancılık yatırımlarına yönelik başvurular 8 Nisan 2019 tarihinden itibaren kabul edilmeye başlanacaktır. Başvuruların son teslim tarihi 17 Mayıs 2019, saat 18:00’dir. İşleme ve pazarlama sektörüne yönelik başvurular 8 Nisan 2019 tarihinden itibaren kabul edilmeye başlanacaktır. Başvuruların son teslim tarihi 24 Mayıs 2019, saat 18:00’dir. Her iki sektör için de son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLENİYOR
TKDK Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer ise açıklamasında şu bilgileri aktardı:
“5. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında, yatırımlarında kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak amacıyla şebekeye bağlı (on-grid) 300kW’ya kadar,yenilenebilir enerji sistemlerine yer verilebilecektir. Başvuru sahiplerinin kapasite muafiyet belgesi başvuruları 18 Şubat 2019 – 15 Mart 2019 tarihleri arasında kabul edilecektir. Kapasite muafiyet belgesi için başvurular, TKDK Çorum İl Koordinatörlüğüne belirtilen tarihler arasında yapılacaktır. Belirtilen tarihler arasında başvurusunu yapmayan başvuru sahipleri adına, bu çağrı dönemi kapsamında kapasite muafiyet belgesi düzenlenmeyecektir.
UYGUN HARCAMA LİSTELERİNE MAKİNE
EKİPMAN EKLEMESİ YAPILABİLİYOR
TKDK tarafından web sitesinde uygun harcama listeleri yayımlanmıştır. Yayımlanan listelere eklenmesi talep edilen makine-ekipmanlar için TKDK web sitesinde yer alan link üzerinden “Yeni Uygun Harcama Talep Formunun” 11 Mart 2019 tarihine kadar doldurulması gerekmektedir. Talepler sadece çağrıya çıkılan hayvancılık ile işleme ve pazarlama sektörleri için alınacaktır.”
Açıklamalarının ardından Vali Mustafa Çiftçi, Çorumluları ve Çorum’a yatırım yapmak isteyenleri TKDK desteklerini takip etmeye ve faydalanmaya davet etti.