Çorum Mercek Haber

“Yeni köye dönüş projeleri geliştirilmeli”

“Yeni köye dönüş projeleri geliştirilmeli”

10 yılda tarım alanları yüzde 5, ekili alanlar yüzde 6 azaldı…

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, köy nüfusunu ve tarımda üretimi artırmak için köye dönüş projelerinin artırılması gerektiğini savundu.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Son 10 yılda köy nüfusu yüzde 71.4, tarım alanları yüzde 5, ekili alanlar ise yüzde 6 azaldı. Tarımda üretimi ve verimliliği artırmak için köy nüfuslarını artırmak, dolayısıyla köye dönüş projelerini çeşitlendirmek gerekiyor” dedi.

“ARTIK KÖYDE KALICI OLARAK KALMAYI ÇOK AZ İNSAN DÜŞÜNÜYOR”

Tarım alanlarının tamamının kullanılarak tarımsal üretimin artırılması gerektiğine dikkati çeken Palandöken, “Tarımda kendi kendimize yettiğimiz, tarım ve hayvancılıkta şaşalı günlerimizi yaşadığımız dönemlere dönmeliyiz. Artan nüfusla birlikte köyden kente göçler her geçen yıl artıyor. Öyle ki son 10 yılda köy nüfusu yüzde 71,4 azaldı. Artık çok az insan köyde kalıcı olarak kalmayı düşünüyor. Tarımsal üretim miktarları, 2018’de bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5.8, sebzelerde ise yüzde 2.6 azaldı. Son 10 yılda ise tarım alanları 23.5 milyon hektara gerileyerek yüzde 5 azalırken ekili alanlar da yüzde 15.4 milyon hektara gerileyerek yüzde 6 azaldı. Bu gidişatı durdurmak için köye dönüş projeleri çeşitlendirilerek geliştirilmeli. Mevcut projelere daha cazip maddeler konularak bu teşvikler daha çok kişiye ulaşabilmeli. Çünkü tarım yoksa üretim de yoktur ve kırsal alanlarda çiftçi, üretici kalmazsa dışa bağımlı hale geliriz” diye konuştu.

“ÜRETİCİYİ KORUYARAK ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ”

Üreticinin korunmasının tarımda en önemli nokta olduğunu vurgulayan Palandöken, “Tarım alanlarının azalmasında artan nüfusla birlikte inşaatların da artması, iklimsel faktörler, verimli alanlarda sanayileşme, miras yoluyla bölünme gibi birçok faktör var. Dünya üzerinde de Hindistan, Çin gibi birçok ülkede de tarımsal alanlarda azalma yaşanıyor. Fakat bizim ülkemiz karasal alan oranı çok yüksek bir ülke. 4 mevsimin yaşanması, tarımda verimli topraklarımızın olması gibi şanslarımızı iyi değerlendirmeliyiz. Bunun da en önemli noktası üreticiyi korumak. Yiyeceğimizi üreten çiftçinin refahı artırılırsa bu zincirleme olarak sofralarımıza kadar yansır. Bu sebeple köye dönüş projelerinin yanında tarım destekleri de artırılarak güncellenmeli” ifadesini kullandı.

“TARIMSAL ÜRETİME VERGİ TEŞVİĞİ GEREKLİ”

Tarımsal üretimin destekleme alımları, gübre desteği, düşük faizli krediler gibi yollarla desteklendiğini hatırlatan Palandöken, “Vergi mükellefi olmamak için küçük alanlarda yapılan tarımdan büyük alanlardaki profesyonel tarıma geçebilmek için vergisel teşvik de gerekli. Birleşerek büyüyen tarımsal arazilerin gelir vergisi kapsamına girmemesi için Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılmalı ve büyük tarımsal araziler vergisel yönden de desteklenmeli. Bu sayede hem kooperatifçilik hem de küçük aile işletmelerinin büyümesi desteklenecektir” sözlerine yer verdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ