Çorum Mercek Haber

“Süne belasından kurtulmak zorundayız”

“Süne belasından kurtulmak zorundayız”

Buğday üreticilerinin en büyük baş belası, hububatta kalite ve verimliliği önemli derecede etkileyen süneye karşı kurum ve kuruluşlar topyekun mücadele başlattı.

Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel başkanlığında ‘Sünede etkin mücadele” toplantısı yapıldı.

Çorum Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Borsa Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Alaca, Sungurlu ve Mecitözü Kaymakamları, İlçe Ziraat Odası Başkanları, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, TMO yetkilileri ve Hatap Değirmenleri İşletme Müdürü İlknur Temiz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri ve teknik personeller katıldı.

“DEPOCULUK VE SÜNE ZARARI İÇİN LABORATUVAR KURABİLECEKLERİZ”

Toplantıda bir açılış konuşması yapan Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, süneden kaynaklanan zararın önüne geçilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar hakkında görüşlerini dile getirdi.

Özkubat, Ticaret Borsası olarak lisanslı depoculuk ve süne zararının tespiti için laboratuar kurabileceklerini söyledi.

“ÜRETİCİLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ”

Daha sonra konuşan Hatap Değirmenleri İşletme Müdürü İlknur Temiz de sünenin buğdayda emgi yapması esnasında salgılamış olduğu proteaz enziminin gluten bağlarını zayıflatarak unun kalitesini düşürdüğünü belirterek, “Üreticilerimiz arazilerin parçalı ve küçük olması, uygun alet ekipmana sahip olmaması, bilgi eksikliği gibi sebeplerle üretime gerekli özeni gösteremiyor. Üreticilerimizin bilinçlendirilmesi ve ilgisiz tavrının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ömer Günalp de

süne mücadelesi konusunda bakanlığın ve il müdürlüğünün yaptığı çalışmalar, sünenin yaşam döngüsü, zarar şekli, doğal düşmanları ve mücadele yöntemleri hakkında bir sunum yaptı.

Sunumun ardından süne mücadelesinin etkin yapılması için çözüm önerileri ele alındı.

“HEDEFİMİZ BUĞDAY KALİTESİNİ ARTIRMAK”

Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı ise 2019 yılında süne ile etkin mücadele edebilmek için tüm taraflar ile mevcut durumu ortaya koymak ve yapılabilecek çalışmalar hakkında görev dağılımı yaptıklarını ifade ederek, “Hedefimiz Çorum’da hep beraber önlemler alarak buğday kalitesini artırmak olacaktır” dedi.

Toplantıda sonuç olarak ilimizde süne popülasyonunun iklim koşullarına göre her yıl farklılık göstermesi, yoğunluğunun ekonomik zarar eşiğinin altında kalması ve doğal düşmanlarının ilimizde fazla olması nedeniyle kimyasal mücadele yapılmasının gerekli olmadığına, ancak zararın daha düşük seviyelere indirilmesi için süne yumurta parazitoidi sineklerin için yaşam ortamları oluşturulması ve doğaya salınması, yine sünenin doğal düşmanı olan keklik ve bıldırcın gibi kuşların doğaya salınması, dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi ve sertifikalı tohumluk kullanımının yaygınlaştırılması, çiftçi eğitim çalışmalarında süne zararı konusuna ağırlık verilmesi gibi önlemlerin uygulanmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca STK ve kamu kurumlarının birlikte çalışmalar yürütmesinin önemli olduğu vurgulandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ